'Toeristen op Schier weten nieuwe informatiecentrum goed te vinden'

Informatiecentrum Het Baken op Schiermonnikoog
Informatiecentrum Het Baken op Schiermonnikoog © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Natuurmonumenten en de VVV op Schiermonnikoog zijn blij met hun nieuwe onderkomen in informatiecentrum Het Baken. ‘De lijntjes zijn veel korter en we kunnen de bezoekers nog beter informeren’, zegt Joke Eijer, coördinator namens de VVV.
Het spiksplinternieuwe gebouw in het dorpscentrum is sinds mei in gebruik en kwam in de plaats van het bezoekerscentrum aan de Torenstreek. Natuurmonumenten en VVV Schiermonnikoog werken nu samen onder één dak. Voorheen zaten zij in afzonderlijke gebouwen.
‘We zijn hier heel blij mee. Mensen hoeven nu niet meer van het ene naar het andere pand. Iedereen kan hier nu voor alle vragen terecht’, zegt Eijer. ‘De kruisbestuiving gaat nu veel makkelijker. Vragen over de natuur zijn beter te beantwoorden en we maken sneller gebruik van elkaars expertise.’
Het nieuwe informatiecentrum
Het nieuwe informatiecentrum © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord

Genoeg te doen

‘Het is mooi om te zien dat mensen zich hier langere tijd kunnen vermaken. Ze gaan op de bankjes voor het pand zitten of struinen even rond in de expositieruimte’, zegt Eijer.
Er is namelijk een tentoonstelling ingericht over het Nationaal Park en Werelderfgoed Waddenzee en de rol van Schiermonnikoog hierin. Bezoekers kunnen er een grote maquette van het eiland bekijken en zich verdiepen in de leefwereld van trekvogels.
De nieuwe expositieruimte
De nieuwe expositieruimte © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
De VVV merkt dat de eilandbezoekers het nieuwe onderkomen goed weten te vinden. ‘Het gaat boven verwachting goed. We hebben een bezoekersteller en als ik er een week in juli uit pak, dan hebben we vierduizend bezoekers gehad’, zegt Eijer.
Op de ramen van het oude VVV-kantoor, verderop in het centrum, hangen grote ‘te huur’-posters. ‘Het oude pand gaat in de verhuur. Maar dat is een proces dat nog loopt. Daar moet natuurlijk weer een andere prachtige aanvulling op het eiland komen’, zegt Eijer.
Het oude VVV-kantoor
Het oude VVV-kantoor © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord