Deze dag: de Russen maken Delfsail

Delfsail-directeur Jeannette Blijdorp
Delfsail-directeur Jeannette Blijdorp © Martin Drent/RTV Noord
Twee imposante tallships uit Rusland stalen de show in de haven van Delfzijl. De 108,80 meter lange Mir (wereldvrede betekent dat) en de Tovaritsj (kameraad) waren de topattracties bij de tweede editie van Delfsail, die begon op deze dag, 14 augustus 1991.
Vijf jaar eerder had de allereerste versie, zo ongeveer uit de losse pols georganiseerd door de havenbedrijven en de gemeente, tot een heel aardig evenement geleid. Ditmaal werd er meer zorg en geld besteed om te komen tot een gedenkwaardige parade van oude zeilschepen.
Dat lukte, ook omdat Delfzijl als finishplaats was verkozen van de ‘Cutty Sark Tall Ships Race’. Die wedstrijd was bedoeld als training voor bemanningen om te leren manoeuvreren met grote zeilschepen. Daarnaast was het ‘om internationale vriendschap te bevorderen’. Het whiskeymerk ‘Cutty Sark’ sponsorde de race.
Langs de havens Port Talbot, Cork, Belfast en Aberdeen zeilden de schepen naar finishplaats Delfzijl. Van alle attracties die bedacht waren om de bezoekers van de Groningse haven te plezieren, sprong de poging om het Guiness Book of Records te halen met het gezang door het grootste shantykoor ooit, het meest in het oog.
Dat had nogal wat voeten in de aarde. Uiteindelijk was een oproep van burgemeester Haaksman aan het aanwezige publiek om mee te zingen, doorslaggevend. 1659 zangers en zangeressen stonden uiteindelijk op het grote podium en wisten zich in het recordboek te zingen.
Deze editie trok 350 duizend bezoekers. En werd zo ‘de grootste attractie in het Noorden’. Er ontstonden talrijke romances tussen bezoekende matrozen en Groningse meisjes. Volgens de website van Delfsail trouwde in elk geval één Italiaanse cadet, die met het Italiaanse marineschip ‘Amerigo Vespucci’ de haven bezocht, met een Delfzijlse schone. Ze zijn in Italië gaan wonen.
De eerstvolgende editie zal pas in 2024 plaatsvinden, zo is begin dit jaar besloten. In onze eeuw is het normaal geworden dat er dan meer dan een miljoen bezoekers naar de havenstad komen tijdens Delfsail. Toen dertig jaar geleden de schepen vertrokken, werden ze onder meer uitgezwaaid door Jeannette Blijdorp, destijds vaste kracht bij het evenement.
Door het eerder genoemde Italiaanse zeilschip ‘Amerigo Vespucci’ kreeg ze eerst een zilveren penning en een ingelijste foto, en bij vertrek kwam daar nog ‘een prijzig sjaaltje’ bij. De Italianen hadden toen al door wie belangrijk is bij Delfsail: tegenwoordig is mevrouw Blijdorp de directeur.
Ten afscheid brachten de tallships een groet aan ‘de admiraal van het evenement’ in de persoon van Henk Vonhoff, voor ze het ruime sop kozen. Een waardig besluit van deze Delfsail, die begon op deze dag, 14 augustus 1991.