Historische muziek op een historische plek: 'Het past heel goed bij de jeugd'

Barok is niet direct de eerste muziekstijl waar je aan denkt bij jongeren. Maar drie studenten van het Prins Claus Conservatorium willen de popmuziek van de zeventiende eeuw weer helemaal terugbrengen.
Als het trio 'Fiori Musicali' gaven ze donderdag en vrijdag gratis concerten op de borg Verhildersum in Leens.
Studenten Rianne Helmus, Wietse Ouwejan en Jaap de Kok ontmoetten elkaar op het conservatorium in Stad. Ze bleken alle drie een voorliefde voor de muziek en cultuur uit de zeventiende eeuw te hebben. 'Je merkt aan de kleding, de pruiken en de muziek dat het heel speels is, maar ook statig en er spreekt een soort trots uit', vertelt De Kok.

Juist voor jongeren

Je zou barok misschien niet snel associëren met jongeren. Toch zijn deze drie begin-twintigers dol op de muziek en cultuur. En dat is helemaal niet zo gek, vindt muzikant Ouwejan: 'Je associeert barok niet zo snel met jongeren, je denkt die gaan naar een popconcert en een feest. Maar juist deze muziek is heel vrij, open en toegankelijk. Het past dus eigenlijk heel goed bij de jeugd.'

Op de borg

Het trio trok door de provincie op zoek naar de ideale plek om concerten te geven. Tijdens de tocht stuitten ze op het landgoed Verhildersum. Dé perfecte locatie volgens fluitist Helmus: 'Het is een historische plek en wij maken historische muziek. Het is ook een plek waar vroeger ook deze muziek werd gespeeld. Dat willen wij nu weer tot leven brengen.'

Groninger Barok

Geheel in kledingstijl, inclusief grote grijze pruiken, speelt het drietal op fluit en klavecimbel de grote 'hits' uit die tijd. Stukken van componisten als Bach, Händel en Telemann. Maar ook van de minder bekende Groninger componist Jacob Wilhelm Lustig.
'Hij is geboren in Hamburg en was organist in de Martinikerk in Groningen. Maar behalve orgelspelen heeft hij ook een aantal heel mooie stukken gecomponeerd. In de achttiende eeuw was hij zeer beroemd', vertelt Ouwejan.