Menkemaborg breidt uit met Huize Tocama: twintig hotelkamers, historische tuin hersteld

De Menkemaborg in Uithuizen krijgt uitbreiding. Een nieuw opgerichte stichting heeft de eeuwenoude herenboerderij Huize Tocama, aan de overkant van de weg, aangekocht. Het project moet zowel de borg als de omgeving een impuls geven.
De beheerders van de Menkemaborg liepen de afgelopen jaren tegen beperkingen aan. Zo konden grote groepen er moeilijk terecht en was er ook geen plaats voor grootschalige exposities.
Met de aankoop van Huize Tocama, ook wel bekend als de Tocamaheerd, behoren die problemen straks tot het verleden. 'Als je de grote schuur hier ziet, weet je wel wat ik bedoel', vertelt Harrie Hoek. Hij is een van de bestuursleden van de nieuw opgerichte stichting die het pand kocht.
Aardbevingsschade in Huize Tocama
Aardbevingsschade in Huize Tocama © RTV Noord

Pand met veel aardbevingsschade

De Tocamaheerd stond al jaren leeg en werd de afgelopen tijd zelfs bewoond door een groep krakers. Die hebben het pand inmiddels verlaten. Hoek vertelt dat de Menkemaborg de herenboerderij al een tijdje op het oog had.
'We zijn al een aantal jaren geleden begonnen met het kijken naar de mogelijkheden. De NAM heeft het pand in 2016 overgekocht van de familie Reijntjes, die hier vroeger het oorlogsmuseum had. Het pand heeft heel veel aardbevingsschade. Daardoor was het niet doenlijk om het te restaureren. De waarde van de schade was hoger dan de waarde van het pand.'
Eeuwenoude boerderij steeds verder uitgebreid
Huize Tocama staat aan de Dingeweg 3 in Uithuizen. Het is een zogeheten 'dwarshuisboerderij', waarvan de oudste delen rond 1800 gebouwd zijn. Later volgden verschillende uitbreidingen. Sinds 1913 bestaat het complex uit een voorhuis, hals en een hoofdschuur met bijschuur. Het tuinhuis stamt uit 1947.

Hotelkamers in het oude voorhuis

De investering die met het project gemoeid is, zal aanzienlijk zijn. alleen al om het pand en de tuin in ere te herstellen. En dan komt de nieuwe invulling er nog bij.
'Het oude voorhuis wordt een hotel met twintig kamers', vertelt Hoek. 'Die zetten we wat hoger in de markt. Denk aan toeristen die hier heel goed hun vakantie kunnen vieren en het hogere personeel van de Eemshaven.'
Van die overnachtingen kan de Menkemaborg dan weer profiteren als het gaat om bezoekersaantallen van exposities..
Uitzicht op de eeuwenoude tuin van Huize Tocama
Uitzicht op de eeuwenoude tuin van Huize Tocama © RTV noord

Hovenier in zijn nopjes: 'Een buitenkansje'

Naast het pand krijgt ook de tuin dus een flinke opknapbeurt. Hovenier Henk Bolhuis wrijft zich al in zijn handen. 'We willen de tuin weer in ere herstellen, zoals het vroeger geweest is. We hebben de originele beplantingsplannen uit het archief kunnen halen. Voor een hovenier is dat een buitenkansje. Dat kom je eigenlijk nooit meer tegen, dat zoiets mag en kan. En dat er dus een groep mensen is die zich daarvoor hard wil maken.'
Het werk aan de Tocamaheerd begint volgend jaar. In 2023 moeten de eerste onderdelen open gaan voor publiek.