Inwoners van de regio Zuidhorn zijn steenmarters meer dan zat

Een steenmarter kijkt of de kust veilig is
Een steenmarter kijkt of de kust veilig is © Flickr/Jeroen Francois
Steenmarters. Ze zien er met hun kraaloogjes, mooie vacht en ranke lichaam mooi uit. Maar ze veroorzaken ook heel veel overlast. Zoveel zelfs dat sommigen ze wel kunnen schieten.
Zo zorgen steenmarters dit jaar voor veel overlast in de buurt van Zuidhorn, Den Ham, Ezinge en Feerwerd. Inwoners van deze regio hebben de indruk dat er veel meer van deze kleine knagers zijn dan andere jaren.

'Ze zijn goed aan het jongen geweest'

Zo ook Hanneke van Zuilekom, één van de bewoonsters van de appartementen in de oude rietgedekte boerderij Boikemaheerd in Ezinge.
Een gat in het dak van de Boikemaheerd
Een gat in het dak van de Boikemaheerd © RTV Noord
‘Je hoort ze ’s nachts over het plafond lopen’, zegt ze. ‘En dan maken ze veel lawaai. Bovendien veroorzaken ze veel stankoverlast. Ik heb de indruk dat er veel meer zijn dan andere jaren, volgens mij zijn ze goed aan het jongen geweest. De woningstichting heeft wel iemand gestuurd om de marters te bestrijden, maar omdat het beschermde dieren zijn is dat bijna niet mogelijk.’

Meerdere tegelijk op straat

Aan de buitenkant van de boerderij is duidelijk te zien dat steenmarters er hebben huisgehouden. In het rieten dak zijn op diverse plaatsen gaten te zien waardoor de steenmarters naar binnen glippen. Niet alleen daar zorgen ze voor overlast, ook elders in de regio veroorzaken de knagers problemen.
Ze zouden eens wat moeten veranderen aan de beschermde status van de steenmarters
Jan Terpstra - Collectief Groningen West
Zo melden sommige bewoners op Facebook dat kippen, konijnen en duiven door de steenmarters worden gedood. Er zouden er zoveel zijn dat je ze soms met meerdere tegelijk kunt zien lopen.

'Ze zouden wat moeten veranderden aan de beschermde status'

Ook vrijwilliger Jan Terpstra van het Collectief Groningen West kan er over meepraten. Dat collectief houdt in de gaten hoe het gaat met de nesten van weidevogels als de grutto en de kieviet in het gebied.
‘De steenmarters roven veel van die nesten leeg’, zegt hij. ‘Ook de kiekendieven, vossen en katten maken slachtoffers, maar de steenmarter heeft toch wel het grootste aandeel. Mijn beleving is dat het er veel meer zijn dan anders’, vervolgt Terpstra. ‘Je hoort ze ’s nachts ook krijsen, het is echt verschrikkelijk. Je zou ze eigenlijk moeten doden, maar dat mag niet.’
Hij besluit met een diep gekoesterde wens: ‘Ze zouden eens wat moeten veranderen aan de beschermde status van de steenmarters.’