Einde Tweede Wereldoorlog Nederlands-Indië herdacht in Marum

Burgemeester Ard van der Tuuk legt bloemen bij het oorlogsmonument
Burgemeester Ard van der Tuuk legt bloemen bij het oorlogsmonument © Jan Been/RTV Noord
In Marum is zondag het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands Indië herdacht. De herdenking bij de Hervormde Kerk aan de Noorderringweg trok zo'n 75 belangstellenden.
Met toespraken, muziek, het leggen van bloemen en twee minuten stilte werd stilgestaan bij de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. Met die capitulatie kwam er ook in Nederlands-Indië - het huidige Indonesië - een eind aan de oorlog. Dat was vier maanden later dan in Nederland.
De bijeenkomst begon met het luiden van de klok van de Romaanse Kerk, waarna burgemeester Ard van der Tuuk van de gemeente Westerkwartier stilstond bij het lijden en de verschrikkingen die de inwoners van Nederlands-Indië tijdens de Japanse bezetting hebben ondergaan en waar zij en hun kinderen en kleinkinderen nog steeds onder te lijden hebben.
Bloemen bij het oorlogsmonument op de begraafplaats in Marum
Bloemen bij het oorlogsmonument op de begraafplaats in Marum © Jan Been/RTV Noord

Te getraumatiseerd

Na het spelen van de taptoe werd twee minuten stilte in acht genomen en werden bloemen gelegd bij het oorlogsmonument op de begraafplaats.
Eén van de bloemenleggers was Rob van Asdonk uit Utrecht. Zijn vader was één van de Nederlanders die tussen 1942 en 1945 door de Japanners werd gedwongen om te werken aan de Birma-spoorlijn. ‘Mijn vader heeft nooit kunnen vertellen over de verschrikkingen die hij heeft meegemaakt. Hij was te getraumatiseerd. Voor de generaties na hem hebben die oorlogsherinneringen nog steeds invloed op het leven. Dat mag niet worden vergeten.'
Zo'n 75 mensen uit het hele land waren bij de herdenking aanwezig
Zo'n 75 mensen uit het hele land waren bij de herdenking aanwezig © Jan Been/RTV Noord

'Dat moet je herdenken'

Sakia Bosma uit Heerhugowaard was op vakantie in de buurt en las over de herdenking. ‘De vader van mijn beste vriendin heeft als twaalfjarig jongetje in een Jappenkamp gezeten. Ik heb daar veel verhalen over gehoord en gezien welke invloed dat had op dat gezin. Dat moet je herdenken', meende ze.
De bijeenkomst werd afgesloten in de Romaanse kerk. In verband met de coronamaatregelen gebeurde dat in klein gezelschap.