GBB roept op: 'Haal de hand van de knip en los problemen door aardbevingen op' (update)

'Haal de hand van de knip en los de problemen door de aardbevingen in Groningen snel op; net zo royaal als de miljarden opbrengsten van de gaswinning zijn uitgegeven.' Die oproep doet de Groninger Bodem Beweging (GBB) maandag in een advertentie in drie landelijke dagbladen, AD, Trouw en de Volkskrant.
Op de dag af negen jaar na de zware aardbeving (3,6) bij Huizinge, vraagt de GBB aandacht voor de problemen waar Groningers nog steeds mee zitten.

'Uitgebreid uitleggen wat er steeds nog mis is'

'Na negen jaar is er eigenlijk nog niet opgelost qua problematiek', zegt Jelle van der Knoop, voorzitter van de GBB over het waarom van de advertentie.
'We stonden wel voor een dilemma. Of een advertentie zoals deze, of een korte, bondige boodschap. We hebben voor het eerste gekozen, omdat de onze essentie van onze boodschap is dat er een inhoudelijk verhaal op tafel komt. We merken dat de media-aandacht voor Groningen in het Westen verslapt, daarom willen we graag dat uitgebreid uitgelegd wordt wat er nu nog steeds mis is. Daarom hebben we er zoveel tekst bij gemaakt.'

Ook problemen na dichtdraaien gaskraan

Ook nu de gaskraan in Groningen dichtgaat, duren de problemen onverminderd voort, is de boodschap van de GBB. 'Al in februari 2013 achtte de toenmalig minister van Economische Zaken, Henk Kamp, het noodzakelijk om woningen te versterken. Na bijna negen jaar is echter nog geen 8 procent van de 26.844 huizen in de versterkingsoperatie daadwerkelijk versterkt.'

'Gevoel van angst en woede'

Steeds meer huizen bleken schade te hebben. 'We spreken over een gebied met 150.000 woningen en 250.000 bewoners. In 2016 constateerden ingenieurs dat vrijwel geen enkel huis in de kern van het aardbevingsgebied sterk genoeg was om een beving met kracht 5,0 te kunnen doorstaan. Dit gevoel, voortdurend in onveiligheid te leven, veroorzaakte bij velen angst en woede. Plotseling realiseerden huiseigenaren zich dat hun huis onverkoopbaar was geworden. Bewoners die schade op schade leden en de vergoeding hiervoor steeds moesten bevechten, kregen gezondheidsklachten', aldus de GBB in de advertentie.
Duizenden bewoners zijn tot slachtoffer gemaakt door een onverantwoorde gaswinning
GBB in de advertentie

Versterkingsoperatie verloopt traag

De operatie om panden te versterken gaat traag. 'Een groot aantal mensen zal in het huidige tempo van versterken tien tot twintig jaar moeten wachten tot zij aan beurt is.'Onacceptabel en alle reden dus om aan de bel te trekken, aldus de GBB.
'Stel de burger niet alleen op papier centraal, maar ook werkelijk. Wij eisen dat er minder wordt gerekend en meer wordt gedaan om de problemen op te lossen. Dat mensen nog tien tot vijftien jaar in onzekerheid zitten, is niet acceptabel.'
De organisatie wil onder meer dat er 'voldoende bouwcapaciteit' voor Groningen wordt gereserveerd. 'Groningers zijn geen slachtoffer van een natuurramp maar duizenden bewoners zijn tot slachtoffer gemaakt door een onverantwoorde gaswinning onder hun huizen en door een daaropvolgend falend overheidsbeleid dat nog steeds voortduurt', aldus de belangengroep.

'Heel veel' reacties

Volgens Van der Knoop leidde de advertentie al tot nieuwe leden, donaties en 'heel veel' reacties. Vanuit de politiek hoorde hij nog niks. 'Dat is misschien ook wat te snel, ze zullen zich eerst nog moeten buigen over de tekst en nadenken hoe ze hierop moeten reageren. Volgende week spreek ik weer iemand van het ministerie en dan hoor ik het wel.'
De GBB hoopt dat ook het toekomstige kabinet notie neemt van de problemen 'er ook iets aan zal doen'.
Dit artikel is uitgebreid met een reactie van Jelle van der Knoop