Minister neemt dit najaar besluit over toekomst gasopslag Grijpskerk

Minister Stef Blok (midden met oranje helm) in Grijpskerk
Minister Stef Blok (midden met oranje helm) in Grijpskerk © Mario Miskovic/RTV Noord
Demissionair minister van Economische Zaken Stef Blok (VVD) neemt dit najaar een besluit over de gasopslag bij Grijpskerk. Als het veilig kan vindt Blok het benutten van de gasopslag ‘een mooie gelegenheid’ om de gaswinning in Groningen sneller te stoppen.
Blok bracht daarom maandagmiddag een bezoek aan de gemeente Westerkwartier. Hij bezocht de gasopslag en ging op het gemeentehuis in Grootegast in gesprek met wethouder Hielke Westra (CDA), provinciebestuurder Tjeerd van Dekken (PvdA) en met omwonenden van de gasopslag.
Hoe verder met de gasopslag bij Grijpskerk?

Dilemma

Door de gasopslag aan te passen kan extra gewonnen gas uit het Groningerveld worden opgeslagen in Grijpskerk. Daardoor kan de gaskraan mogelijk drie jaar eerder definitief worden gesloten. Dat komt omdat het extra opgeslagen gas kan worden ingezet in koude winters.
Onzekerheid is altijd nog slechter dan duidelijkheid
Hielke Westra - wethouder Westerkwartier
Wethouder Westra van de gemeente Westerkwartier wil vooral snel duidelijkheid over wat er gaat gebeuren in Grijpskerk. Zijn gemeente werd eerst verrast met het voornemen om de gasopslag te sluiten en het onderliggende gas te winnen, en toen met het plan om de gasopslag toch langer open te houden. ‘Vervolgens is het twee jaar lang onduidelijk wat de minister met de opslag wil. En onzekerheid is altijd nog slechter dan duidelijkheid’, zegt Westra.
Westra zit met een dilemma. Enerzijds wil hij opkomen voor de bewoners, anderzijds heeft ook zijn gemeente opgeroepen om de gaswinning in het grote Groningerveld zo snel mogelijk te stoppen. Nu blijkt dat die sluiting sneller kan, maar daarvoor moet er wel wat gebeuren in het Westerkwartier. ‘Daar hebben we wel een aantal vraagtekens en zorgpunten bij’, legt Westra uit.

Gemeente wil wel wat terug

Veiligheid staat voorop, benadrukt Westra. Maar vervolgens heeft hij wel een aantal voorwaarden. Zo wil hij dat de schadeafhandeling rondom Grijpskerk op dezelfde manier wordt geregeld als rondom het Groningerveld. Daarnaast wil hij dat bewoners worden ontlast bij de schadeafhandeling en dat zijn gemeente er ook beter van wordt. ‘We moeten de lusten en lasten goed verdelen’.
Natuurlijk moeten dit soort maatregelen alleen genomen worden als dat niet leidt tot veiligheidsrisico’s
Stef Blok - demissionair gasminister
Demissionair minister Blok loopt niet direct warm om de schadeafdehandeling rondom Grijpskerk te versoepelen. Daarvoor moet namelijk de wet worden gewijzigd. ‘Dat heeft een heleboel consequenties dus daar ga ik nu geen uitspraken over doen.’
Bovendien wil Blok de gasopslag alleen inzetten als dat verantwoord is. ‘Natuurlijk moeten dit soort maatregelen alleen genomen worden als dat niet leidt tot veiligheidsrisico’s.’ Het Staatstoezicht op de Mijnen moet daar nog onderzoek naar doen. Blok verwacht dat hij in het najaar een besluit kan nemen over de toekomst van de gasopslag.