Omwonenden nog steeds bezorgd over risico’s teerfabriek Icopal in Vierverlaten

De fabriek van Icopal in Vierverlaten
De fabriek van Icopal in Vierverlaten © RTV Noord
Volgens de PvdA, GroenLinks en de SP zijn omwonenden in Vierverlaten bezorgd over de uitstoot van bitumenfabriek Icopal, die in hun dorp staat. Ze vragen zich af of de uitstoot hun gezondheid niet schaadt.
In 2014 heeft de GGD een onderzoek uitgevoerd en heeft Icopal naar aanleiding van de uitkomsten veranderingen doorgevoerd. Maar omwonenden ruiken de fabriek nog steeds. ‘Het is een chemische, rubberachtige geur’, zegt PvdA’er Jan Pieter Loopstra. ‘Het is lastig definieerbaar. Een aparte lucht.’
Volgens hem is weliswaar uit het GGD-onderzoek gekomen dat de fabrieksgassen niet schadelijk zijn, maar hij vraagt zich af of dat nog steeds zo is.

Benzeen

Vierverlaten, gelegen naast Hoogkerk aan de westkant van de stad Groningen, telt ruim 150 inwoners. Voor de derde keer in vijf jaar tijd vragen zij zich af of de uitstoot niet ziekmakend is. Bij het verhitten van bitumen komt de stof benzeen vrij, die in verband gebracht wordt met kanker.
De wet- en regelgeving rondom uitstoot van de industrie is sinds 2014 veranderd. De gemeente heeft een grotere rol gekregen bij het bepalen van de toegestane omvang van de uitstoot van fabrieken. ‘Daarom willen we dat het gemeentebestuur nu definitief de zorgen bij omwonenden wegneemt’, zegt Wim Koks van de SP.