Esther heeft weggeefkast voor mensen met een smalle beurs

Esthers weggeefkast is een succes
Esthers weggeefkast is een succes © Elwin Baas/RTV Noord
Ze had niet verwacht dat het zo'n succes zou worden, zegt Esther Smid uit de Groninger wijk Beijum. Naast haar voordeur staat een kast met deodorant, maandverband en tampons. Gratis voor mensen die weinig geld hebben.
De bijstandsmoeder weet als geen ander hoe lastig het soms is om rond te komen. 'Ik heb drie puberdochters. Dan weet je wat voor hap verzorgingsproducten uit je maandbudget nemen.'
Esther is overdonderd door succes kast met tampons en maandverband
Smid besloot daarom een kastje bij huis te zetten. Mensen die geen verzorgingsproducten kunnen kopen, mogen iets meenemen. Na een oproep op Facebook brachten wijkbewoners meteen zakken vol menstruatieproducten, shampoo en deodorant. 'Binnen een week vroeg ik mijn vader om een grotere kast te timmeren.'

Ook uit andere wijken

'Het werkt verbindend', zegt de initiatiefneemster. Ze maakt regelmatig een praatje met mensen die producten brengen of ophalen. 'Het maakt me heel trots en is superleuk.' Ook bewoners uit andere wijken komen bij haar huis aan de Froukemaheerd langs om spullen te brengen of te halen.
Inmiddels is haar idee ook bekend geworden bij de gemeente. Die zorgt ervoor dat er binnenkort een kast komt die gesloten kan worden. 'Ik moet nu steeds Buienradar in de gaten houden en het kwetsbare spul eruit halen als het regent.' De gemeente levert een op maat gemaakte kast. Het armoedefonds zorgt er inmiddels voor dat ze altijd maandverband op voorraad heeft.