'Groningen is nog niet klaar voor de komst van de wolf'

Een wolf.
Een wolf. © Ester Afman
'Nederland zou per direct maatregelen moeten nemen tegen de komst van de wolf. Het roofdier zal zich sneller in Nederland uitbreiden en vestigen dan we denken.'Dat zegt Frank Fass, wolvendeskundige en oprichter van het Wolfcenter in het Duitse Dörverden.
'Als we naar de situatie in Duitsland kijken zien we dat de wolvenpopulatie de laatste jaren exponentieel is gestegen. En dat gaat ook bij jullie in Nederland gebeuren,' weet Fass zeker. De Duitse wolvendeskundige vindt dat er in Nederland al lang en breed een campagne had moeten worden opgestart om de bevolking te informeren over wat het betekent dat wolvenroedels zich in Nederland gaan vestigen.

Anti-wolvenhek

'Als schapenhouder, bijvoorbeeld, zou ik allang een goed anti-wolvenhek om het land zetten,' vindt de wolvenexpert. 'Daar moet je nu al over nadenken, want de wolf komt misschien over een paar jaar pas bij je langs, maar dat kan ook morgen al zijn.'
Een collage van wolven(geluiden)
De opmars van de wolf is voor een groot deel te wijten aan de val van de Berlijnse Muur in 1989. Daarmee kwam een einde aan de Koude oorlog tussen Oost en West. Ook luidde die gebeurtenis het einde in van Duitse tweedeling tussen Oost- en West-Duitsland. Toen de fysieke grenzen wegvielen kregen de wolven uit het oosten weer de vrije loop naar het westen.

Mythisch monster

In het wolfcenter in Döverden, vlakbij bij Bremen, geeft Fass rondleidingen over zijn terrein waar verschillende roedels in gevangenschap leven. Met exposities en lezingen wil hij begrip kweken voor de komst van de wolf en ook voorlichting geven hoe je daar als mens mee om moet gaan.
'Groningen nog niet klaar voor de wolf'
'De mens wordt van jongs af aan bang gemaakt voor de wolf, door liedjes en sprookjes is de wolf een mythisch monster geworden. Ik denk dat mens en wolf uiteindelijk heel goed samen kunnen leven, maar dat moet je dan als mens wel willen. En daar moet je je dan goed op voorbereiden."

Wolvenfluisteraar

De Duitse wolvenfluisteraar denkt dat boeren moeten gaan nadenken over op welke wijze ze hun landerijen straks willen omheinen. Provincie en gemeenten moeten daarbij de helpende hand toesteken, vindt Fass.
'Zo moet een schapenhek een bepaalde hoogte hebben en minstens 40 centimeter onder de grond door lopen, omdat een wolf een goede graver is,' aldus Fass.
Voor meer informatie over het centrum en de opmars van de wolf klik hier.