Instellingen

Kazerne Zoutkamp wordt noodopvang voor Afghanen

De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp
© ProNews

Een deel van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp wordt ingericht als noodopvang voor evacuees uit Afghanistan.

Dat maakte staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Ankie Broekers-Knol vanmiddag bekend. Eerder werd de kazerne ook al gebruikt voor opvang van vluchtelingen, onder meer voor asielzoekers die (mogelijk) besmet waren met corona.

Kazerne wordt op 'korte termijn' ingericht

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat de locatie in Zoutkamp op korte termijn wordt ingericht. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), is daarbij betrokken.

Staatssecretaris Broekers-Knol vertelde de Tweede Kamer dat Zoutkamp een noodopvang wordt tijdens het debat over Afghanistan. Kamerlid Laurens Dassen (Volt) wilde weten hoe het zat met opvangplekken voor Afghanen.

‘Het ministerie van defensie heeft al capaciteit beschikbaar gesteld, namelijk de kazerne in Zoutkamp voor de noodopvang’, zei Broekers-Knol. Ook zei ze in nauw contact te staan met het COA, dat de asielopvang regelt.

Geen extra plekken in Ter Apel

De mogelijk nieuwe vluchtelingenstroom uit Afghanistan lijkt nog geen gevolgen te hebben voor Ter Apel, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers staat. De gemeente Westerwolde gaat daar geen extra opvangplekken creëren.

Op dit moment wordt de volledige opvangcapaciteit gebruikt, zo’n 2.000 asielzoekers. De gemeente benadrukt dat dat écht het maximum is, zoals afgesproken. De situatie in Afghanistan verandert daar niets aan.

‘We hebben goed overleg onderling waarbij we blijven verwijzen naar de gemaakte afspraken over de maximale capaciteit. En daar houden we het COA ook aan’, laat de gemeente weten.

De noodopvang in Zoutkamp wordt aankomende donderdag in gebruik genomen.

De militaire kazerne in Zoutkamp
De militaire kazerne in Zoutkamp © ProNews