Instellingen

Dorpsbelangen Zoutkamp positief over opvang Afghanen: 'Het zijn mensen in nood'

De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp
De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp © ProNews

Dorpsbelangen Zoutkamp heeft er alle begrip voor dat er Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij het dorp. 'Ze hebben een plek nodig, het zijn mensen in nood', zegt Carin de Wind van de vereniging.

Vanaf donderdag komen in de kazerne asielzoekers aan die Afghanistan zijn ontvlucht. De kazerne wordt ingericht als noodopvang. Hoeveel mensen een plek krijgen is nog onduidelijk, dat hangt onder meer af van het aantal mensen dat Nederland uit Kabul kan evacueren.

'Blij zijn dat onze wieg in Nederland stond'

De kazerne werd al eerder als noodopvang gebruikt voor bewoners van het azc in Sneek die besmet bleken met het coronavirus. 'Toen zijn er goede afspraken gemaakt. Er was beveiliging, ze moesten op het eigen terrein blijven. Diezelfde afspraken zijn er weer', zegt De Wind.

'We gaan ervan uit dat het goed gaat, je moet een beetje positief blijven en geen paniek veroorzaken. We hebben allemaal de beelden gezien, we mogen blij zijn dat onze wieg in Nederland stond. Deze mensen hebben geen veilige plek meer. Als ze die hier kunnen vinden, dan is dat zo. We zien het vol vertrouwen tegemoet. Al zullen er vast mensen zijn die vragen hebben of ongerust zijn.'

Dorpsbelangen werd dinsdagmiddag door burgemeester Bolding van de gemeente Het Hogeland geïnformeerd over de komst van de Afghanen en de afspraken die zijn gemaakt.

'Komen ongetwijfeld goede initiatieven'

Er zijn volgens De Wind vanuit het dorp nog geen initiatieven om iets voor de opgevangen Afghanen te organiseren.

'Maar de vorige keer hebben de gezamenlijke kerken hier het opgepakt om een bloemetje te brengen. Je weet ook niet hoe lang ze blijven, het is tijdelijk. Maar tijdelijk kan ook een jaar zijn. Er zullen ongetwijfeld goede initiatieven komen, daar heb ik alle vertrouwen in.'