Westerkwartier wil nieuwbouw gemeentewerken en kijkt naar nieuw gemeentehuis

Het kantoorpand op bedrijfsterrein in Midwolde
Het kantoorpand op bedrijfsterrein in Midwolde © Jan Been/RTV Noord
De gemeente Westerkwartier wil de huidige buitendienstlocaties in Marum en Leek sluiten en onderbrengen in een nieuw pand op bedrijventerrein Leeksterveld in Leek. In het plan verhuist ook het hoofdgebouw van werkvoorzieningsschap Novatec daar naartoe.
Verder komt er nader onderzoek naar vier locaties waar een nieuw gemeentehuis kan worden gevestigd. In september bespreekt de gemeenteraad van Westerkwartier de voorstellen.

Gebouwen zijn oud en in slechte staat

De gebouwen van gemeentewerken aan de Kruisweg in Marum en achter het gemeentehuis in Leek zijn oud en in slechte staat. De gemeente is verplicht beide panden te verduurzamen, maar dat kost meer geld dan werd verwacht.
Volgens de gemeente zijn de panden ook met een ingrijpende opknapbeurt niet volledig duurzaam te krijgen en is daarom nieuwbouw de beste optie. In het nieuwe gebouw krijgt ook werkvoorzieningsschap Novatec een plek. Nu is het nog gevestigd aan de Feithsweg in Tolbert.

Half jaar nodig voor onderzoek

Naast nieuwbouw in Leek kijkt Westerkwartier ook naar mogelijkheden om de dienstverlening van gemeentewerken in het noorden van de gemeente te verbeteren. Gekeken wordt of daarvoor bijvoorbeeld dorpshuizen als uitvalsbasis kunnen worden gebruikt. Die zouden naast het nieuwe gebouw in Leek en de huidige buitendienstlocaties in Grootegast en Noordhorn kunnen worden ingezet. Westerkwartier denkt een halfjaar nodig te hebben om de verschillende alternatieven te onderzoeken.

Ook plannen voor een nieuw gemeentehuis

Naast de plannen voor huisvesting van de buitendienst onderzoekt Westerkwartier vier opties voor een gemeentehuis. Die opties zijn het uitbouwen van het gemeentehuis in Zuidhorn of Leek, dan wel een combinatie van beide. Ook wordt gekeken naar de mogelijkheid van nieuwbouw op de locatie Hoofdstraat 101-1 in Midwolde. Dit perceel kocht Westerkwartier in december vorig jaar van sloopbedrijf Dusseldorp (en daarvoor Jager).
Het is de bedoeling van de gemeenteraad van Westerkwartier voor volgend jaar zomer een besluit neemt over de huisvesting van het gemeentehuis.