Molotovcocktails door raam gegooid bij Sikkom-journalist Willem Groeneveld (update)

Willem Groeneveld bij het kapotte raam nadat destijds stenen door de ruit zijn gegaan
Willem Groeneveld bij het kapotte raam nadat destijds stenen door de ruit zijn gegaan © Elwin Baas/RTV Noord
Bij het huis van de Groninger journalist Willem Groeneveld zijn in de nacht van woensdag op donderdag molotovcocktails naar binnen gegooid. De journalist van onder andere het Dagblad van het Noorden en Sikkom bleef ongedeerd.
Volgens de politie schrok Groeneveld, die in de Groninger Tuinwijk woont, rond kwart voor drie in de nacht wakker van glasgerinkel. Het brandend materiaal werd door de ruit van de voordeur naar binnen gegooid. Groeneveld en zijn vriendin wisten het vuur zelf te doven. Volgens de journalist ging het om meerdere molotovcocktails.

Brandbaar materiaal op straat gevonden

Zowel in als voor de woning vonden agenten brandbaar materiaal. De politie is op zoek naar camerabeelden en getuigen. Ook mensen die geen getuige waren, maar de dader mogelijk kennen, wordt gevraagd zich te melden.
De politie neemt de zaak hoog op. Het onderzoek naar agressie en geweld richting journalisten is vastgelegd in een protocol. Verdachten worden volgens de politie sneller voor de rechter gebracht en de strafeis zal door het Openbaar Ministerie (OM) worden verdubbeld.

Vaker slachtoffer van intimidaties

Groeneveld was al meerdere keren slachtoffer van intimidaties. Eerder dit jaar werden er fietsen bij zijn huis gedumpt nadat hij schreef over fietsoverlast bij een pand. Een paar dagen later kreeg Groeneveld thuis ongevraagd verjaarsvisite van de dochter van een vastgoedondernemer waar hij kritisch over schreef. 'Ze willen laten merken dat ze weten waar ik woon', zei de journalist destijds.
Twee jaar geleden werden bij de journalist stenen door de ruit gegooid.
Groeneveld stond in nauw contact met politie
Vanwege de eerdere intimidaties heeft Willem Groeneveld naar eigen zeggen 'een kort lijntje' met de politie. In een vorige week gepubliceerd artikel in tijdschrift Villamedia zegt hij daar over:
‘Ik heb een aangewezen agent met wie ik in nauw contact sta. Er wordt vaker in de straat gepatrouilleerd en ik heb een afspraak op locatie. Dat houdt in dat als ik vanuit huis met 112 bel ze in de meldkamer meteen zien wat de voorgeschiedenis is. Ook vanuit de werkgever worden er maatregelen getroffen, maar daar kan ik niet over uitweiden, behalve dat het gaat over de veiligheid van onze woning.’

Hoofdredacteur NDC spreekt van moordaanslag

Hoofdredacteur Evert van Dijk van NDC Mediagroep, waar Sikkom onder valt, noemt de brandbom ‘een aanslag op de persvrijheid’ en ‘op te vatten als moordaanslag.’ Over de mogelijke dader(s) weet hij niets.
Van Dijk is vanochtend na de aanslag bij Groeneveld op bezoek geweest. ‘Hij maakt het naar omstandigheden wel goed, maar als zoiets gebeurt zit je in de adrenaline. Daarom wilde hij eerst slapen.’
Je bent als journalist zo kwetsbaar dat je wordt doodgeschoten of er een molotovcocktail door je ruit vliegt
Thomas Bruning - Nederlandse vereniging van Journalisten
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) reageert op Radio 1 geschokt op de brandbom aan het adres van Groeneveld. ‘Of dit een moordaanslag is? Ja, zo kun je het wel kwalificeren’, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning.
‘De politie moet hier de hoogste prioriteit aan geven, er moet heel hard worden ingegrepen. Je moet honderd procent zekerheid hebben dat de verantwoordelijke in de cel terecht komt.’

Journalisten zijn kwetsbaar

Bruning is vanuit de NvJ ook betrokken bij PersVeilig, waarin de media samen met de politie en het Openbaar Ministerie agressie tegen journalisten in kaart brengt en aanpakt. De aanslag op Groeneveld laat volgens Bruning nog maar eens zien waarom dat nodig is.
’Het is met geen pen te beschrijven dat je als journalist zo kwetsbaar bent, dat je wordt doodgeschoten of er een molotovcocktail door je ruit vliegt. Dan gaat er echt iets niet goed in de samenleving, en daar moeten we het over hebben.’
Update: het artikel is aangevuld met reacties van de NVJ, NDC Mediagroep en meer informatie van de politie.