Quarantainemaatregel noodopvang geldt tot de laatste Afghaanse vluchteling binnen is

De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp
De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp © ProNews
De aangekondigde quarantainemaatregel voor de noodopvang voor Afghanen in de kazerne bij Zoutkamp blijft van kracht, zolang daar nog vluchtelingen arriveren. Dat meldt burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland.
Bolding had donderdagmiddag overleg met vertegenwoordigers van Defensie, politie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 'De verwachting is dat de vluchtelingen gefaseerd binnenkomen. Het valt niet te zeggen hoeveel dat er zullen zijn en hoe lang dit gaat duren. Daarom blijft de quarantainemaatregel voorlopig van kracht.'

Zware maatregel

Dat betekent dat iedere vluchteling, die eenmaal is gearriveerd in de noodopvang, tot nader order op het terrein moet blijven. Volgens de burgemeester is deze maatregel nodig om te voorkomen dat vluchtelingen ongewild zorgen voor een corona-uitbraak in de omgeving. Binnen de hekken van de noodopvang houdt de marechaussee toezicht. Als een bewoner erin slaagt om over de hekken te klimmen, dan zal de politie worden ingeschakeld.
Over wat er binnen de noodopvang gebeurt, heb ik als burgemeester niks te zeggen
Henk Jan Bolding - Burgemeester Het Hogeland
Bolding geeft toe dat het beperken van de bewegingsvrijheid van de Afghanen een zware maatregel is. 'Maar het is nodig voor het bewaken van de volksgezondheid.' Desgevraagd erkent de burgemeester dat hij onrust en daarmee draagvlakverlies onder de inwoners van zijn gemeente wil voorkomen.
Burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland
Burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland © RTV Noord

'Geen beslissingsbevoegdheid'

Wel benadrukt Bolding dat hij als burgemeester geen beslissingsbevoegdheid heeft binnen de noodopvang: 'Dat is een zaak van Defensie en het COA. Ik heb daar als burgemeester niets over te zeggen.'
De verwachting is dat de eerste Afghanen binnenkort arriveren bij de noodvang. Het gaat om vluchtelingen die vrezen voor hun leven, omdat zij in hun vaderland hebben gewerkt voor de Nederlandse soldaten, die daar in het verleden waren gelegerd. Zij worden door de Taliban, die weer aan de macht is gekomen, waarschijnlijk als verraders beschouwd. De Tweede Kamer heeft het kabinet opgeroepen deze vluchtelingen en hun gezinnen in veiligheid te brengen door ze zo snel mogelijk naar Nederland te halen.