Eerste klikprothese in een onderarm gezet in UMCG

Een klikprothese op een been
Een klikprothese op een been © ANP
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft op 22 juni voor het eerst in Nederland bij iemand een pen in het bot van de onderarm geschroefd. Door deze nieuwe techniek te gebruiken kan er een klikprothese aangebracht worden op de onderarm.
Bij een reguliere prothese krijgt iemand een koker om de stomp, maar volgens revalidatiearts Corry van der Sluis kan dat tot klachten leiden. Onder andere pijn, irritatie, afzakken en huidproblemen zijn voorkomende problemen.
Peter is de eerste patiënt met twee pinnen in zijn onderarm. Hij koos vanwege ondraaglijke pijn ooit zelf voor het laten amputeren van zijn onderarm. Jarenlang had hij een kokerprothese, maar kon deze maximaal anderhalf uur per dag dragen vanwege pijn.

Aanvoelen als eigen arm

In Nederland wordt de techniek van het schroeven van een pin in het bot, wat osseointegratie heet, ook toegepast in Rotterdam en Nijmegen maar daar gebeurt het vooral bij beenamputaties.
Het UMCG werkt aan een volgende stap waarbij elektroden in de spieren en rond de zenuwen in de stomp kunnen worden geplaatst. Dan kan de prothese aanvoelen als een eigen arm. De gebruikte techniek bestaat al in onderzoeksverband, maar wordt in Nederland nog niet toegepast in de reguliere zorg.