COA: Afghanen die in Zoutkamp aankomen, hoeven niet wekenlang binnen de hekken te blijven

De militaire kazerne in Zoutkamp
De militaire kazerne in Zoutkamp © ProNews
Afghanen die worden ondergebracht in Zoutkamp hoeven na hun quarantaine niet wekenlang op het terrein van de kazerne te blijven. Dat zegt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat scenario komt pas in beeld als er een corona-uitbraak ontstaat die niet meer onder controle is.
Vrijdagochtend zei burgemeester Henk Jan Bolding van Het Hogeland dat de Afghaanse vluchtelingen tot nader order op het terrein van de kazerne in Zoutkamp moeten blijven. De quarantaine zou in ieder geval gelden tot en met de aankomst van de laatste groep Afghanen.

Geschetste scenario pas bij grote corona-uitbraak

Woordvoerder Jacqueline Engbers van het COA zegt dat de situatie genuanceerder ligt. Het geschetste scenario geldt volgens haar pas als er een grote corona-uitbraak is op de locatie.
Het liefst houdt de organisatie corona helemaal buiten de deur door maatregelen van het RIVM te volgen en alles in overleg met de GGD te doen.

Nieuwe Afghanen in preventieve quarantaine

Nieuwe bewoners uit Afghanistan worden bij aankomst direct getest en moeten tien dagen in preventieve quarantaine. Ook worden ze blijvend gemonitord op het virus.
Maar als bewoners toch besmet zijn met het virus? 'Dan gaan ze in isolatie, waarbij we gebruik maken van de uitwijklocaties', vertelt Engbers. Bewoners die mogelijk in contact zijn geweest met de besmette Afghaan, moeten opnieuw in quarantaine.

De gehele kazerne als quarantaine locatie

Pas als de overplaatsingen naar uitwijklocaties niet meer helpen en het virus zich snel verspreidt in Zoutkamp, komt het scenario dat burgemeester Bolding schetst in beeld. 'Dan zou het kunnen gebeuren dat de locatie in Zoutkamp in zijn geheel een quarantainelocatie wordt', zegt de woordvoerder van het COA.
Desgevraagd laat de woordvoerder van de burgemeester weten: 'Wat Henk Jan Bolding vertelde klopt en geldt alleen als er corona wordt geconstateerd op de locatie'.