Monument onthuld voor verdwenen bruggen bij Noord- en Zuidhorn

Het bruggenmonument in Zuidhorn
Het bruggenmonument in Zuidhorn © Jan Been/RTV Noord
In Zuidhorn is vrijdag een monument onthuld ter herinnering aan twee bruggen over het Van Starkenborghkanaal tussen Noord- en Zuidhorn. Beide bruggen, de spoorbrug en de tafelbrug, zijn in 2018 vervangen.
Het monument staat op De Gast nabij de huidige tafelbrug en bestaat uit onderdelen van de oude bruggen. Het initiatief voor het monument komt van de Historische Kring Zuidhorn.
De oude bruggen uit de jaren 30 van de vorige eeuw waren van staal en de constructie werd bij elkaar gehouden door klinknagels die duidelijk zichtbaar zijn. Op het monument is een informatiepaneel aangebracht en een gedicht van Willem Tjebbe Oostenbrink.
De oude brug bij Noordhorn
De oude brug bij Noordhorn © RTV Noord
Volgens Piet Pellenbarg, voorzitter van de Historische Kring Zuidhorn, heeft het drie jaar gekost om het kunstwerk te realiseren. ‘De brug lag in brokstukken bij een schrootbedrijf in Friesland. Het stuk van de spoorbrug dat wij zouden krijgen was op een gegeven moment spoorloos verdwenen. Gelukkig hebben we het teruggevonden, want anders was dit monument er waarschijnlijk nooit gekomen.’
De voormalige spoorbrug in Zuidhorn
De voormalige spoorbrug in Zuidhorn © Cor Krijger
De vervanging van de tafelbrug en de spoorbrug in 2018 was nodig in verband met de verbreding van het Van Starkenborghkanaal. De nieuwe spoorbrug is genoemd naar wijlen burgemeester Bert Swart van Zuidhorn.