Eerste 28 Afghanen aangekomen in Zoutkamp (update)

De eerste 28 Afghanen zijn aangekomen in Zoutkamp. Het gaat vooral om gezinnen, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Ze maken onderdeel uit van de groep Afghanen die vrijdagmiddag op de luchthaven Schiphol landde. Aan boord van het vliegtuig, een tank- en transporttoestel van de NAVO, waren zo'n 180 personen. De Afghanen zijn per bus van Schiphol naar de opvang in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp gereden. Uiteindelijk moeten er 540 vluchtelingen kunnen verblijven.
Nog onduidelijk is hoe lang de mensen in Zoutkamp blijven. De kazerne dient als eerste noodopvang, daarna wordt gekeken of mensen op een andere plek opgevangen kunnen worden. Het COA heeft volgens de woordvoerder in eerste instantie een contract van een maand met de overheid om de opvang in Zoutkamp te verlenen.

Welkom geheten

De mensen worden op locatie verwelkomd en krijgen alle informatie en voorzieningen die nodig zijn voor de eerste avond en nacht, aldus het COA. Vervolgens worden ze naar hun kamers gebracht. Een woordvoerder zegt te verwachten dat 'de Afghanen erg moe zullen zijn na de lange reis in deze spannende tijd'.
Voor de mensen uit Afghanistan die wel een Nederlands paspoort hebben maar geen onderdak hier, is opvang geregeld bij Schiphol. Daar worden deze Afghanen na aankomst en registratie naartoe gebracht. Als ze familieleden meenemen die geen Nederlands paspoort hebben, krijgen die een visum voor kort verblijf. Ook krijgen ze medische en psychische hulp aangeboden.
De Afghaanse evacués met Nederlands paspoort kunnen ook zelf voor onderdak zorgen, bijvoorbeeld bij bekenden of familie. Ze kunnen dat ook later regelen en eerst gebruikmaken van de opvang bij Schiphol. Wie onvoldoende eigen middelen heeft, kan onder meer aanspraak maken op een tegemoetkoming van de overheid en een wekelijkse toelage.

Luchtbrug

Onduidelijk is of er ook Nederlanders aan boord van het vliegtuig waren. Defensie heeft een luchtbrug voor evacuatievluchten vanuit Kabul. Mensen worden uit Afghanistan naar een veilig land in de regio gebracht en van daaruit gaan de evacués met een groter toestel naar Nederland.
Volgens de planning gaat er drie keer per dag een vlucht heen en weer naar een veilige luchthaven. Hiervoor heeft Defensie twee C-130 transporttoestellen beschikbaar. Een daarvan is sinds donderdag defect.

Quarantaine

Afghanen die worden ondergebracht in Zoutkamp hoeven na hun quarantaine niet wekenlang op het terrein van de kazerne te blijven. Dat zei het COA eerder vrijdag. Dat scenario komt pas in beeld als er een corona-uitbraak ontstaat die niet meer onder controle is.
In deze video is te zien hoe Zoutkamp zich klaarmaakte voor de komst van de Afghaanse vluchtelingen:
Zoutkamp maakt zich op voor komst Afghanen
Dit bericht is geüpdatet met de video bovenaan het artikel van de aankomst van de Afghanen