Instellingen

Ruim 300 evacués in Zoutkamp, COA denkt na over tweede opvang (update)

Afghaanse vluchtelingen komen aan in Zoutkamp
Afghaanse vluchtelingen komen aan in Zoutkamp © ProNews

In de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp zijn zaterdagavond en zondagochtend in totaal zes bussen met Afghaanse evacués aangekomen. Het COA zegt na te denken over een tweede opvanglocatie.

In totaal hebben nu 313 vluchtelingen onderdak gevonden in de kazerne. Onder die evacués bevinden zich veel gezinnen.

Zaterdagavond arriveerden twee bussen, met daarin 85 evacués. Daarmee kwam het aantal vluchtelingen in de Marnewaard op 163. Zondagochtend kwamen daar nog eens vier bussen met in totaal 150 vluchtelingen bij.

Plaats voor 540 mensen

Een groep van 28 vluchtelingen kwam vrijdagavond al aan in Zoutkamp, zaterdagmiddag volgde een groep van nog eens 50 Afghanen. In totaal is er in de kazerne van Zoutkamp plaats voor 540 mensen.

We denken wel al na over een tweede opvang, maar dat is nog niet concreet genoeg om iets over te zeggen
Jacqueline Engbers - woordvoerder COA

Op Schiphol is zondagochtend een vliegtuig vanuit Afghanistan geland met ongeveer 160 mensen aan boord. Niet veel later volgde een vliegtuig met nog eens 86 evacués. Zondagmiddag landde op Schiphol nog een chartervlucht met daarin 172 passagiers, meldde het ministerie van Defensie op Twitter. Hoeveel daarvan in Zoutkamp zullen worden opgevangen, is nog niet duidelijk.

(artikel gaat verder onder de tweet)

Tweede opvang?

Jacqueline Engbers, woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), kan nog niet zeggen hoeveel evacués op korte termijn nog verwacht worden, en of er al wordt gewerkt aan een tweede opvanglocatie.

'Daar wordt wel over nagedacht, maar dat is nog niet zo concreet om daar iets over te zeggen.'