Zuidelijke ringweg is weer open: dag eerder dan gepland

Ruim een halve dag eerder dan gepland, is de zuidelijke ringweg van Groningen zondagmiddag in westelijke richting weer open gegaan. Sinds een uur of twee kan er weer verkeer langs.
De afgelopen zomervakantie was de ringweg afgesloten tussen knooppunt Euvelgunne en de Europaweg.

Extra rijstrook

De weg is 'gekanteld' en er is een extra rijstrook aangelegd. Waar er voorheen twee rijbanen lagen, zijn dat er nu drie. De extra rijstrook is voor een deel al open voor het verkeer. Het gaat om het stuk tot aan de afrit bij de Stettinweg die is verlegd. Vanaf de Stettinweg tot aan de Gotenburgweg is de extra rijstrook al wel aangebracht, maar nog niet in gebruik.
Dit deel kan nog niet gebruikt worden omdat zowel de viaducten als de Euvelgunnerbrug nog niet zijn verbreed. In de zomer van 2022 staat het verbreden van de Euvelgunnerbrug gepland. Daarna kunnen automobilisten de extra rijstrook gebruiken tot aan het Europaplein.
Op termijn, als de verdiepte ligging van de zuidelijke ringweg klaar is, bestaat de hele rijbaan richting het Julianaplein uit drie rijstroken. De rijbaan aan de andere kant, richting Hoogezand, blijft bestaan uit twee rijstroken.

Aannemer tevreden

Volgens Bert Kramer, woordvoerder van aannemer Combinatie Herepoort, zijn de werkzaamheden de afgelopen periode voorspoedig verlopen. 'We hadden zes weken de tijd, dan heb je altijd wel wat ruimte in de planning. Die ruimte geeft ons nu de mogelijkheid om de weg eerder te openen.'
Wel was het even spannend of alle materialen op tijd zouden aankomen. Vooral de levering van pvc-rioolbuizen was een dubbeltje op zijn kant, zegt Kramer. 'De laatste zending die we nodig hadden, kwam net voor de bouwvak binnen. Toen wisten we dat we het zouden redden. Was die levering niet gekomen, dan had de weg niet helemaal open gekund.'

Weg gekanteld, net als bij circuits

De nieuwe rioleringsbuizen waren nodig omdat de waterafvoer op de schop is gegaan; de hellingshoek van de bocht is namelijk veranderd.
'Als je vanuit Hoogezand kwam, lag de weg voorheen op één oor naar buiten toe: aan de binnenkant lag-ie hoger dan aan de buitenkant. Alle water stroomt dan naar buiten. Dat was net verkeerd: omdat er een bocht naar links in zit, moet de buitenberm juist hoger liggen dan de binnenberm. Net als bij race-circuits. We hebben de weg daarom gekanteld', legt Kramer uit.

Eerstvolgende grote afsluiting: Julianaplein

De nieuwe ringweg is in zijn geheel in 2024 klaar. Tot die tijd zal de weg nog veel vaker worden afgesloten. In februari volgend jaar is de eerstvolgende grote afsluiting. Dan wordt een tijdelijk Julianaplein aangelegd, ten zuiden van het huidige Julianaplein.
Kramer: 'Dat tijdelijke knooppunt wordt een T-splitsing. Die gaan we vanaf half februari tot in mei bouwen, dertien weken lang. Dat betekent dat het Julianaplein dan grotendeels niet bereikbaar is en veel verkeer moet omrijden. We verwachten dan veel oponthoud.'
Met een grote campagne hoopt projectbureau Aanpak Ring Zuid het aantal verkeersbewegingen tegen die tijd met 30 procent te kunnen verminderen. 'We hopen mensen dan zover te krijgen dat ze op een andere manier de stad bereiken, met het openbaar vervoer, of door op andere tijden te gaan werken. Als dat niet lukt, loopt de stad in de spits helemaal vast', stelt Kramer.