Opvanglocatie Zoutkamp zit vol, nieuwe Afghaanse evacuees gaan naar Zeist (update)

Een bus met Afghaanse vluchtelingen arriveert in Zoutkamp
Een bus met Afghaanse vluchtelingen arriveert in Zoutkamp © ANP
De vluchtelingenopvang Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp zit vol. Zondagavond kwam er nog eens een groep Afghaanse vluchtelingen bij, waarmee het totaal aantal evacuees op ongeveer 500 komt.
De rest van de 540 opvangplekken is bedoeld voor medewerkers van de IND, marechaussee, Rode Kruis, GGD en Vluchtelingenwerk. Nieuwe evacuees uit Afghanistan worden ondergebracht in een kazerne bij Zeist. Overigens gaat het om een oplossing van zeer tijdelijke aard.
'We weten nog niet hoeveel mensen er nog komen, we zijn dringend op zoek naar extra opvanglocaties. Daarover wordt vandaag verder gepraat', zegt een woordvoerder van het COA.

Zwangere vrouwen en kinderen

Er zijn onder de opgevangen vluchtelingen relatief veel zwangere vrouwen en kleine kinderen. Daarvoor zijn babyverzorgingsspullen nodig, die worden ingezameld. Bij verloskundigenpraktijk Aine in Winsum liep het zondag storm na een oproep op social media.
De verloskundigen uit die praktijk zijn gevraagd om de zwangeren te begeleiden. Om hoeveel vrouwen het gaat, is niet bekend. 'We hebben in korte tijd zoveel berichten en spullen ontvangen, het is hartverwarmend', zegt Heidi de Boer van de praktijk. Voor nu heeft de praktijk genoeg babyartikelen.
'Deze vrouwen hebben niks en sommigen zijn bij wijze van spreken volgende week uitgerekend. We hebben al een kraampakket en hydrofiele doeken gebracht', zegt De Boer.
Luiers zijn wel voldoende aanwezig, zegt een woordvoerder van het COA. 'We zijn heel blij dat het Rode Kruis bijspringt. Er wordt heel hard gewerkt door alle medewerkers en vrijwilligers.'
Dit bericht is aangevuld met aanvullende informatie over de groep die wordt opgevangen en een reactie van de verloskundigenpraktijk