Mogelijk staking in UMCG; vakbonden eisen betere cao

De hoofdingang van het Universitair Medisch Centrum Groningen
De hoofdingang van het Universitair Medisch Centrum Groningen © ANP
Het UMCG en andere universitaire ziekenhuizen hangen stakingen boven het hoofd. De vakbonden hebben een ultimatum gesteld voor het inwilligen van hun cao-eisen.
Eind juni liepen de onderhandelingen voor een nieuwe CAO vast. De bonden eisen naast afspraken over arbeids- en rusttijden en aanpak van het personeelstekort een loonsverhoging van drie procent.
Dat zit er niet in, stelt de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), die de onderhandelingen namens de ziekenhuizen voert. Geld zou er niet zijn, daarvoor zijn extra investeringen van de overheid nodig, zegt bestuurder Karen Kruijthof van Amsterdam UMC en cao-onderhandelaar.

Zondagsdienst?

De vakbonden vinden dat op hun beurt onacceptabel en bereiden daarom een zondagsdienst voor. Dit betekent dat op een doordeweekse dag alle planbare zorg vervalt, met uitzondering van opnames op de spoedeisende hulp, intensive care, oncologie, hartbewaking en kraam/couveuse-afdeling.
Nu denkt onze werkgever dat ze nul procent kunnen bieden. Dat vind ik echt schrijnend
Guido Verhoeff - ic-verpleegkundige
Bij het UMCG voerden vijftig medewerkers begin juni ook al actie voor een betere CAO.
‘We hebben tijdens deze pandemie hard gewerkt en grenzen opgezocht die we eerder nooit hebben opgezocht’, zei ic-verpleegkundige Guido Verhoeff toen. ‘En nu denkt onze werkgever dat ze nul procent kunnen bieden. Dat vind ik echt schrijnend. Het maakt me woest, het is echt schandalig.’

'Acties zijn onverantwoord'

De ziekenhuizen vinden het ultimatum en de dreigende acties op hun beurt onverantwoord, nu er door corona al zoveel zorg ingehaald moet worden. Bestuurder Gabriël Zwart van Maastricht UMC+ en wijst op de kwetsbare situatie in de umc’s.
'Veel patiënten hebben de afgelopen tijd (te) lang op hun uitgestelde zorg moeten wachten. Hoewel we begrijpen dat onze collega’s loonsverhoging willen, kunnen we acties die de patiënt rechtstreeks raken op dit moment echt niet aan. Daarom roepen wij de vakbonden op om af te zien van de acties en de handen ineen te slaan.'

Ultimatum 6 september

Het ultimatum van FNV Zorg & Welzijn, FBZ, CNV Zorg & Welzijn en LAD loopt op 6 september af. Het UMCG verwijst voor zijn standpunt naar de NFU en gaat niet verder op de kwestie in.