Marine oefent met mijnenjagers in Noordzee

Een van de deelnemende schepen, de Zr. Ms. Zierikzee
Een van de deelnemende schepen, de Zr. Ms. Zierikzee © Rijksoverheid
De Koninklijke Marine is maandag begonnen met een grote oefening in de Noordzee boven de Waddeneilanden. De marine oefent met België en een aantal andere partnerlanden van de NAVO in het opruimen van mijnen.
Het belangrijkste doel is om te trainen hoe bijvoorbeeld havens en zeegebieden vrij te maken zijn van explosieven. Volgens de marine is het Waddengebied zeer geschikt voor de oefening. Het water is ondiep, er staat een sterke stroming en het is vlakbij drukke scheepsvaartroutes en windmolenparken.

Oefenmijnen

'Het is een van de grootste marine-oefeningen die dit jaar in Nederland worden gehouden', zegt luitenant ter zee André Eilander tegen Omrop Fryslân. Er zijn oefenmijnen in het gebied gelegd en die moeten allemaal worden opgespoord.
Soms worden er zelfs explosieven uit de Eerste Wereldoorlog gevonden
André Eilander - luitenant Koninklijke Marine
'We doen dit ten eerste om onze operationele gereedheid op peil te houden', zegt Eilander. 'Daarnaast is de Noordzee nogal een uitdagend zeegebied met troebel water, veel stroming en veranderende bodemomstandigheden. Dus het is ook een mooie manier om met zoveel mogelijk eenheden in de omstandigheden van de Noordzee te kunnen oefenen.'

Nog altijd bommen in Noordzee

Vissers op de Noordzee halen nog regelmatig explosief materiaal boven water, vertelt Eilander. 'Dat kunnen oude vliegtuigbommen zijn of mijnen uit de Tweede Wereldoorlog. Soms worden er zelfs explosieven uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. De Noordzee ligt daar nog steeds vol mee en dat kan nog steeds gevaarlijk zijn, met name voor de visserij.'
In totaal doen vijftien marineschepen en zo'n zeshonderd militairen mee aan de oefening genaamd Sandy Coast 21. De oefening duurt tot 10 september.
Luitenant André Eilander vertelt dinsdagochtend om 08.05 op Radio Noord over de grote oefening in de Noordzee.