Groep Oudeschanskers tegen bouw aardappelschuren, maar toestemming is er al

Oudeschans met op de voorgrond de bewerkte grond waar de twee schuren moeten komen
Oudeschans met op de voorgrond de bewerkte grond waar de twee schuren moeten komen © Koos Boertjens
Tientallen inwoners van Oudeschans en andere betrokkenen bezochten maandagavond een hoorzitting over de bouw van twee aardappelschuren aan de rand van het dorp. Tegen de bouw is veel protest.
'Oudeschans is te klein en daar past geen enorme loods bij van 165 meter breed en 15 meter hoog', betoogde Petra Koorn van werkgroep 'Het plan schuurt'. Ook andere insprekers vinden dat de twee loodsen niet bij het vestingdorp passen.
Saillant detail: er is al toestemming voor de bouw van twee grote aardappelschuren aan de rand van Oudeschans, op het erf van akkerbouwbedrijf Maatschap de Winter. Dit is toegestaan volgens het bestemmingsplan.
Het bedrijf heeft een aanvraag gedaan om de twee samen te voegen tot een grote loods en die naast een bestaande aardappelschuur te bouwen. Ook dat past binnen het huidige bestemmingsplan.

Vreselijke puist

De inspraakbijeenkomst in Bellingwolde wordt bezocht door tientallen mensen. De één noemt de schuren een 'geclusterd industrieel complex'. De ander spreekt over 'een vreselijke puist'. De meeste insprekers zijn tegen de plannen.
Oudeschans is een grensvesting, wees er zuinig op
Renske Lambeck - Stichting Vesting Oudeschans
Volgens hen passen de loodsen niet bij het vestingdorp. 'Oudeschans is een grensvesting. Daar zijn er niet zoveel meer van. Wees er zuinig op', drukt Renske Lambeck van Stichting Vesting Oudeschans de raadsleden op het hart. Die raadsleden mogen alleen maar luisteren, de politieke discussie mag vanavond nog niet worden gevoerd.

Minder overlast

Vragen stellen mogen de raadsleden wel, en dat doet raadslid Pieter Dinkla (VVD) dan ook. 'Bouwen van twee loodsen mag. Is het dan niet mooier als ze gebundeld worden?', legt hij een inspreekster voor.
Oudeschans met de ingetekende schuren
Oudeschans met de ingetekende schuren © Maatschap de Winter
Volgens Maatschap de Winter is het samenvoegen van de loodsen energiezuiniger, hoeft er minder heen en weer gereden te worden met een heftruck en levert het minder overlast op voor het dorp.
De enige inspreker die voor de plannen is, is inwoner Jeroen Krabbendam. 'De oude plannen waren veel slechter dan deze. Ik vind daarom dat de bouw door moet kunnen gaan', zegt hij.
Met het oude alternatief zou je meer last hebben van hun activiteiten en de bebouwing
Jeroen Krabbendam - inwoner Oudeschans
'Ze maken er op deze manier een cluster van, die uit het zicht staat door het bestaande bos', betoogt hij. 'Met het oude alternatief zou je meer last hebben van hun activiteiten en de bebouwing.'
De raadsleden nemen alle argumenten mee. Ze hebben nog ongeveer twee maanden om alle voors en tegens op een rijtje te zetten. Waarschijnlijk moeten ze in oktober een besluit over het plan om de twee schuren te bundelen.