Emoties lopen hoog op bij zaak tegen dansschoolhouder

Dansschoolleraar Khalid A. in de rechtbank
Dansschoolleraar Khalid A. in de rechtbank © Petra Urban
De zaak tegen de Groninger dansschoolhouder maakt veel los bij de aanwezigen. Meerdere meiden liepen dinsdag geëmotioneerd de zaal uit toen Khalid A. vertelde dat hij orale seks had met een leerlinge van zeventien jaar oud.
In de zaal zitten onder meer oud-leerlingen en slachtoffers van A. Tijdens de zitting hoor je regelmatig een diepe zucht door de zaal. De frustratie is voelbaar.

Gaat mis bij rekoefeningen

De dansschoolhouder wordt verdacht van seksueel misbruik van dertien meisjes, van wie de meesten op dat moment minderjarig waren. In de zaal en een naastgelegen zaal zitten enkele tientallen betrokkenen. Ook is er een videoverbinding voor mensen die niet bij de zitting kunnen zijn.
In de ochtend ontkent A. alle vormen van misbruik. Hij vertelt dat hij meer dan de helft van de 450 leerlingen bij naam kent en sommige meiden graag helpt om hogerop te komen. Hij geeft massages en doet één op één stretch-oefeningen met leerlingen. Daarbij gaat het volgens slachtoffers regelmatig mis.

Gat in zijn broek

Meerdere leerlingen verklaren dat A. tijdens deze rekoefeningen vaak een broek draagt met een gat daarin, ter hoogte van zijn kruis. Doordat hij geen onderbroek aan heeft, kunnen ze zijn geslachtsdeel zien. Slachtoffers moeten hun hoofd in de richting van zijn geslachtsdeel bewegen en oefeningen doen met hun tong.
A. ontkent ten stelligste dat hij een broek heeft waar een gat in zit of waarbij zijn gulp open stond. 'Dat is onzin. Ik draag tijdens die oefeningen trainingsbroeken, maar daar zit absoluut geen gat in', zegt A. Volgens zijn ex-vriendin had hij wel degelijk een broek met een gat daarin, zei de rechter.
De dansschool
De dansschool © ProNews

'Ze vroeg om orale seks'

Met het toenmalige slachtoffer van zeventien jaar oud deed A. ook strekoefeningen. Op een middag kregen zij nadien een gesprek en vroeg hij of ze hem wilde pijpen. 'Ze vroeg of ze daardoor in een demoteam kwam. Ik zei dat ik dat niet bepaalde en dat het daar niks mee te maken had', verklaart A. 'Het hoefde niet, maar ze ging op haar knieën zitten en heeft het uitgevoerd. Het duurde ruim een half uur.'
Terwijl A. dat vertelt, lopen drie meiden met tranen in de ogen de zaal uit. De details gaan verder. Ze heeft zijn sperma uitgespuugd en in een bh gedaan. Die heeft ze vervolgens in een plastic tas gedaan en als DNA-bewijs aan de politie gegeven.
De rechter vraagt of er geen alarmbellen bij A. afgingen toen het gesprek ging over het demoteam en orale seks, aangezien hij als dansschoolhouder voor veel mensen een voorbeeld was. A. is zich van geen kwaad bewust en zegt een heel open gesprek te hebben gehad als vrienden onder elkaar. Hij zegt niet te weten hoe oud zij precies was.

Vechtpartijen in gevangenis

De zaak is meerdere keren landelijk in het nieuws geweest. Doordat de meeste slachtoffers minderjarig zijn, wordt A. door medegevangenen gezien als pedofiel. Het zorgde regelmatig voor vechtpartijen. 'Ik heb een paar mensen moeten neerleggen', zegt A. tijdens de zitting, die ook verschillende vechtsporten deed. Hij is voor zijn veiligheid meerdere keren overgeplaatst.
Voor de rechtszaak zijn drie dagen uitgetrokken. De rechters behandelen dinsdag de feiten waar A. voor terechtstaat. Daar wordt uitgebreid bij stilgestaan. Als er tijd genoeg is, wordt ook het psychologische rapport besproken. Donderdag doen de slachtoffers hun verhaal. Als het binnen deze drie dagen lukt, komt het Openbaar Ministerie vrijdag met een strafeis.