Instellingen

Boeren in het Westerkwartier en Noordoost Friesland willen langer mest uitrijden

Een boer die mest uitrijdt (ter illustratie)
Een boer die mest uitrijdt (ter illustratie) © ANP
Melkveehouders in het Westerkwartier en vijf gemeenten in Noordoost Friesland hebben minister Schouten gevraagd twee weken langer mest te mogen uitrijden.
'Dit nekt ons', zegt melkveehouder Henk Hulshoff uit Marum, voorzitter van de afdeling Westerkwartier van LTO Noord. 'Door alle nattigheid hebben we niet voldoende mest kunnen uitrijden.'

Ruim 100 millimeter in twee dagen

Volgens LTO Noord is er in het noordoosten van Friesland en in het Westerkwartier de laatste maanden erg veel regen gevallen. Alleen al op 24 en 25 juli viel er ruim 100 millimeter neerslag.
Door die nattigheid is het vooral in de lagere gebieden onmogelijk om met een trekker het land op te gaan.

Voedingswaarde lager

Ook in het voorjaar was het al nat, waardoor het lang duurde voordat de melkveehouders voor de eerste keer gras konden oogsten. Dat gras wordt gebruikt als ruwvoer voor de koeien. En doordat er pas laat gemaaid kan worden is de voedingswaarde van het gras lager. Er is meer massa, maar de hoeveelheid voedingstoffen die uit de bodem is opgenomen is niet groter geworden.

Nog één snede

Volgens de boeren is er nog voldoende ruimte om binnen de norm nog eens mest te kunnen uitrijden, zodat er toch nog één keer een goede snede gras van het land kan worden gehaald, als het minder nat is. Op die manier kunnen melkveehouders hun ruwvoer op peil brengen, en blijven ze niet met volle mestkelders zitten.
LTO Noord heeft de minister daarom in een brief gevraagd het mest uitrijseizoen, dat op 31 augustus eindigt, met twee weken te verlengen.