Afghaanse uit Oosterparkwijk is veilig en op weg naar Nederland

Blijdschap en opluchting in de Oosterparkwijk
Blijdschap en opluchting in de Oosterparkwijk © RTV Noord
Blijdschap en opluchting in de Oosterparkwijk in Groningen. De Afghaanse Spoozhmay meldt vanuit België dat ze veilig is en op weg is naar Nederland.
Spoozhmay laat woensdagmiddag via een spraakbericht weten dat ze nog deze middag, samen met andere evacuees, met een bus naar de kazerne in Harskamp op de Veluwe wordt overgebracht. Daar zal ze worden opgewacht door bekenden die haar naar Groningen brengen.
Het spraakbericht zorgt voor grote vreugde bij Jaap de Graaf en zijn vrouw Alie. De Graaf is secretaris van Bewonersorganisatie Oosterpark. De afgelopen weken was hij dag en nacht bezig om Spoozhmay in veilige haven te loodsen.
Afghaanse uit Oosterparkwijk laat weten dat ze veilig is

Duidelijkheid krijgen

Als hij niet aan de telefoon hangt met een politicus, bestuurder of ambtenaar, is hij wel het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het bestoken. Met e-mails, welteverstaan. Alles om maar duidelijkheid te krijgen over het lot van Spoozhmay, die sinds een aantal jaren in Groningen woont.
Spoozhmay was in Kabul voor familiebezoek, toen de stad in handen viel van de Taliban. Hoewel ze Nederlands staatsburger is, moest De Graaf naar eigen zeggen veel moeite doen haar netelige situatie onder de aandacht van de autoriteiten te krijgen.

Onzekerheid

Dat lukt eind vorige week. Maar vervolgens is het de vraag hoe de vrouw uit de chaos in Kabul kan worden gehaald. Twee pogingen lopen op niets uit. Spoozhmay slaagt er niet in op het zwaar bewaakte vliegveld van Kabul te komen, te midden van duizenden mensen die hetzelfde willen: weg uit Afghanistan.
Wat volgt is een periode van onzekerheid. Het dagelijkse contact via WhatsApp valt weg, wat tot grote ongerustheid leidt; niet alleen bij De Graaf en zijn vrouw, maar ook bij de vriendinnen en kennissen van Spoozhmay in Groningen.

Wanhopig en geëmotioneerd

De Graaf is de wanhoop nabij als we hem woensdagmorgen spreken via de telefoon. Geëmotioneerd legt hij uit waarom hij boos is op de Nederlandse regering: 'Ze doen veel te weinig. Waarom kunnen ze mij niet vertellen of Spoozhmay op het vliegveld is? Zo moeilijk kan dat niet zijn met die satellietverbindingen om daar achter te komen.'
'Ik verwacht haar ieder moment thuis'
Enkele uren later klinkt hij optimistischer: 'Ik krijg net te horen dat ooggetuigen hebben gezien dat ze binnen is gelaten'. Weer een paar uur later komt definitief een einde aan de onzekerheid. Hoewel ze niet kan bellen, slaagt Spoozhmay erin via een 'hotspot' een spraakbericht met het goede nieuws naar Groningen te sturen.

Naast opluchting ook zorgen

De opluchting is dus groot, maar toch zijn er ook nog zorgen bij De Graaf. Het was namelijk de bedoeling dat de zus van Spoozhmay ook naar Nederland zou worden gehaald. Vanwege haar werk voor de gevallen Afghaanse regering loopt haar leven gevaar.
Volgens De Graaf zou zij bij de laatste evacuatiepoging gewond zijn geraakt, maar wel weer veilig zijn teruggekeerd op haar schuiladres. Het is onduidelijk hoe het nu verder gaat. De Graaf hoopt op een goede afloop: 'We hebben nog een paar dagen'.
Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Spoozhmay in de kazerne eerst in quarantaine zou moeten. Dat blijkt niet het geval.