Dit is het ontwerp voor de nieuwe waterwerken in Zoutkamp

De nieuwe sluis bij Zoutkamp
De nieuwe sluis bij Zoutkamp © Next Architects
Het eerste ontwerp voor de nieuwe waterwerken in Zoutkamp is klaar. Volgende week worden omwonenden en belangstellenden bijgepraat en kunnen ze vragen stellen over het ontwerp.
Waterschap Noorderzijlvest organiseert samen met de provincie en de gemeente Het Hogeland op maandag een digitale bijeenkomst. Donderdag 2 september is er ook nog een fysieke inloopbijeenkomst in de kerk van Zoutkamp.

Sluis en gemaal

In 2019 werd al aangekondigd dat Zoutkamp nieuwe waterwerken krijgt. Die bestaan uit de bouw van een nieuw gemaal en het ombouwen van de Hunsingosluis tot een schutsluis.
Next Architects heeft voor de waterwerken een ontwerp gemaakt. Hierin staan een nieuw gemaal nabij de Hunsingosluis, de sluis zelf en een nieuwe fietsbrug over de Reitdiepsluis.
Bovenaanzicht nieuwe sluis
Bovenaanzicht nieuwe sluis © Next Architects

Miljoenen

Dit project was aanleiding om ook naar het omliggende gebied te kijken en andere projecten eraan te koppelen op het gebied van economie en toerisme. Er wordt een investering gedaan van 32 miljoen euro. De voorbereiding moet in 2022 afgerond zijn en de plannen moeten in 2025 klaar zijn.
De nieuwe waterwerken van Zoutkamp
De nieuwe waterwerken van Zoutkamp © Next Architects
De waterkering
De waterkering © Next Architects
De waterwerken bij Zoutkamp
De waterwerken bij Zoutkamp © Next Architects
Ontwerp voor waterwerken Zoutkamp
Ontwerp voor waterwerken Zoutkamp © Next Architects