Nieuw culinair hoogstandje: Pizza Aaierbal

De eierbal, onze eigen Groninger lekkernij en cultureel erfgoed is enorm populair. Er doken de afgelopen jaren allerlei variaties op, zoals een garnalen-eierbal en een struisvogel-eierbal, maar pizzabakker Buurman & Buurman in Stad hebben nu de Pizza Aaierbal op het menu.
'Het is het beste van twee werelden, eigenlijk', zegt bedenker van de Pizza Aaierbal Douwe Grootendorst. De in Appingedam opgegroeide pizzabakker is groot fan van de Groninger lekkernij.
'Ik ben verslaafd aan eierballen. Ik kan niet anders zeggen. Ik wilde al heel lang een keer een combinatie maken tussen een pizza en een eierbal, maar het kwam steeds niet helemaal van de grond. Maar nu is die er eindelijk!'

Ragout is de basis

De basis van de Pizza Aaierbal is de kerrieragout. Douwe smeert het uit als een saus over de deeg, zoals tomatensaus bij een traditionele pizza. Daarna gooit hij er nog wat paneermeel overheen. 'Dat gaat normaal gesproken om de eierbal heen natuurlijk. Ik doe het op de pizza voordat het de oven in gaat, zodat het mooi meebakt.'
Er zijn mensen die dit helemaal niks vinden en het zonde van de traditie
Douwe Grootendorst - bedenker Pizza Aaierbal
Als de pizza gebakken is, komt in stukjes gesneden ei erop, een beetje peterselie en de eigengemaakte mosterd-mayo.
'Er zijn mensen die dit helemaal niks vinden en het zonde van de traditie, maar ik heb al berichten gehad van mensen die dit helemaal geweldig vinden!'

Pizza van alles

Douwe experimenteert vaker met pizza's in zijn pizzarestaurant in Stad. 'Soms kom ik wat tegen wat ik lekker vind en wil ik er een pizza van maken.'
Zo creëerde hij al eerder een pizza met nacho's, een pizza zuurkool of eentje met bieten. Hij denkt zelfs aan een pizza met speculaas: 'Eigenlijk kan je van alles op een pizza schuiven.'