SOS zoekt Stadjers die internationale studenten onderdak willen geven

Bedden in een noodopvanglocatie voor studenten, zoals eerder werd gebruikt
Bedden in een noodopvanglocatie voor studenten, zoals eerder werd gebruikt © Eva Hulscher/RTV Noord
Shelter Our Students (SOS), een initiatief van verschillende studentenbelangenorganisaties, is op zoek naar studenten en Stadjers die eerstejaars buitenlandse studenten onderdak willen geven.
Zij dreigen bij de start van hun studie volgende maand dakloos te worden als zij geen kamer in Groningen kunnen vinden. SOS Groningen zegt al ruim tweehonderd aanmeldingen te hebben gekregen van internationale studenten die op zoek zijn naar noodopvang. Volgens woordvoerder Marinus Jongman overstijgt de vraag het aantal beschikbare bedden liefst zeven keer.

'Reguliere noodopvang niet genoeg'

Jaarlijks regelen de gemeente, onderwijsinstellingen en studentenorganisaties noodopvanglocaties voor buitenlandse studenten die nog geen kamer hebben gevonden. Dit jaar zijn hiervoor 180 bedden geregeld, maar SOS Groningen is bang dat deze reguliere noodopvang niet genoeg is.
Het samenwerkingsverband van onder meer de Groninger Studentenbond, ROOD, Jonge Socialisten, Lijst Calimero en DAG is daarom een couchsurf-actie begonnen. Daarbij worden dakloze studenten gekoppeld aan andere studenten of Stadjers die een tijdelijke overnachtingsplek aanbieden. SOS is nog op zoek naar nieuwe adressen.

Extra bedden en haast maken met campus

Daarnaast roepen de initiatiefnemers van SOS Groningen de gemeente en onderwijsinstellingen op om extra bedden te regelen voor de reguliere noodopvang.
Bovendien willen ze dat er haast wordt gemaakt met het bouwen van een campus op het Zernikecomplex, waar internationale studenten onderdak kunnen krijgen. Verder willen ze dat buitenlandse studenten de komende jaren beter worden voorgelicht over de problemen op de kamermarkt.