Plan: megazonnepark moet noodlijdend OZG uit de problemen helpen

Het Ommelander Ziekenhuis (OZG) in Scheemda werkt samen met energiebedrijf PowerField aan een plan voor de bouw van het grootste zonnepark van Nederland. Dat moet het OZG twintig miljoen euro opleveren, waarmee het noodlijdende ziekenhuis uit de rode cijfers hoopt te komen.
Het park moet 250 hectare (vergelijkbaar met 500 voetbalvelden) groot worden en strekt zich van Winschoten, langs de A7, uit tot Nieuweschans, in de Ulsderpolder.
Hoewel het OZG twintig miljoen euro krijgt van projectontwikkelaar PowerField, hoeft het ziekenhuis zelf geen financiële bijdrage te leveren. Maar ziekenhuisdirecteur Hennie Sanders heeft de taak om de Oldambtster politiek warm te maken voor het plan.
Sanders is al maandenlang in het diepste geheim bezig om het plan aan de man te brengen. Zij hamert bij gesprekspartners op discretie en weigert presentaties of andere documenten te delen. ‘Wij hebben er specifiek om gevraagd, maar het antwoord is steevast nee’, zegt een betrokkene.
25 miljoen
Het hele project omvat 25 miljoen euro. Twintig daarvan is bedoeld voor het Ommelander Ziekenhuis, de andere vijf miljoen wordt in een pot voor de inwoners gestopt. Een zogenaamd ‘leefstijlfonds’.
Sanders: ‘Mensen kunnen zelf met initiatieven komen op gebied van bijvoorbeeld voeding, beweging of slaapkwaliteit. Die projecten kunnen dan uit de pot van vijf miljoen euro gefinancierd worden.’
Als dit project er komt, dan zijn wij in één klap uit de financiële problemen
Afbetalen schulden
Vorig jaar werd duidelijk dat het ziekenhuis in financieel zwaar weer zit. Accountant KPMG waarschuwde dat het voortbestaan van het OZG op het spel staat. Maandenlang gaf het ziekenhuis geen duidelijkheid over de miljoenentekorten en dreigende maatregelen. Moederbedrijf UMCG noemt de situatie in het OZG: ‘Een financieel risico waarop continu (bij-)gestuurd wordt.’
Sanders kijkt dan ook reikhalzend uit naar de miljoenen van PowerField. ‘Als dit project er komt, dan zijn wij in één klap uit de financiële problemen. Dan kunnen we verder bouwen.’ Met het geld kan het OZG leningen van onder meer het UMCG, de provincie Groningen en leverancier Siemens afbetalen.
‘Wij willen niet elk jaar ter discussie staan’, zegt Sanders. ‘Er zijn leningen afgesloten in een ongunstige tijd. Dus met hoge rentepercentages en een korte aflossingsduur. Hoe je het ook wendt of keert: wij hebben te maken met hoge lasten.’
De directeur van het OZG heeft gesproken met politiek Oldambt, PowerField heeft gesprekken gevoerd met meerdere grondeigenaren. De Raad van Commissarissen van het ziekenhuis, het UMCG en de provincie Groningen zijn al langere tijd op de hoogte van de plannen.
Raad bepaalt
Binnenkort vergadert de gemeenteraad van Oldambt over de manier waarop de gemeente wil verduurzamen. Sanders en PowerField zijn van plan om die avond in te spreken.
Op dit moment is het overigens niet mogelijk om zo’n groot zonnepark in de gemeente Oldambt te bouwen. Want het plan van Sanders is bijna drie keer groter dan op dit moment überhaupt de bedoeling is in de hele gemeente. De Oldambtster politiek heeft eerder al afgesproken dat zij toestemming geven voor maximaal 100 hectare totaal aan zonneparken in de gemeente. Daarvan is al elf hectare toegewezen.
Verantwoording
RTV Noord heeft gesproken met meerdere bronnen die onafhankelijk hun verhaal vertellen. Zij hebben hun verhaal onder voorwaarde van anonimiteit in de berichtgeving gedaan. De namen van de bronnen zijn bekend bij de redactie van RTV Noord.