Slachtoffers over dansschooleigenaar Khalid A.: ‘Je daden waren de hel op aarde’

Dansschoolleraar Khalid A. in de rechtbank
Dansschoolleraar Khalid A. in de rechtbank © Petra Urban
Twaalf van de dertien slachtoffers van dansschooleigenaar Khalid A. hebben in emotionele bijdragen laten weten dat hun levens totaal op de kop zijn gezet door A.
Tijdens het spreekrecht zetten ze de dansschooleigenaar neer als een berekenende, manipulatieve man. Hij zou - tijdens de meest kwetsbare momenten in hun leven - hun vertrouwen heeft misbruikt.
Khalid A. wierp zich in moeilijke situaties in het leven van de dertien meiden op als vertrouwenspersoon, naar wie ze opkeken.

Rampjaar

‘Het jaar 2020 was een rampjaar voor mij, waarin elke vorm van levensvreugde mij is ontnomen’, vertelde een van de jonge vrouwen. ‘De twee dingen waar ik het meest van hield en houd zijn van me afgenomen. Mijn passie voor dansen is mij afgenomen en mijn moeder kwam aan kanker te overlijden. Allemaal binnen anderhalve maand.’
‘Door deze situatie is mijn moeder niet rustig, maar met zorgen om mij komen te overlijden. Ze had namelijk lucht gekregen van de situatie op de dansschool en ik heb deze heel oppervlakkig beantwoord. Dat is een situatie die ik door jouw toedoen voor de rest van mijn leven met mij mee moet dragen.’ Het slachtoffer is gediagnosticeerd met posttraumatische stress-stoornis (PTSS) door deze situatie.

Manipulatief

Ook de voormalig stiefdochter van A. liet in het kort weten dat A. manipulatief te werk ging en worstelt met de gevolgen.
‘Ik had de hoop dat het gebroken vertrouwen dat ik had in mannen weer zou helen. Maar in plaats van het helen is er nog een klein restje overgebleven vertrouwen. Ik ben er wel achter gekomen waarom jij dit deed: het is geen romantiek, vriendschap of seks, maar het is controle. Nu zie ik een klein gebroken jongetje. Ik hoop dat jij ook ooit zult helen.’

Meer vrouwen met PTSS

Meerdere vrouwen zeggen PTSS te hebben opgelopen. Een van de meiden zegt dat A. haar naar de dansschool lokte om ‘zogenaamd wedstrijdkleding te passen'.
‘Sinds deze dag is mijn leven veranderd’, vertelde ze. ‘Je hebt mij gemanipuleerd en enorm onder druk gezet. Ik durfde daarna niet over straat, ik durfde ook na je aanhouding in de avonduren niet meer naar buiten. Ik heb PTSS, allemaal door die ene verschrikkelijke dag omdat jij je behoeftes niet voor je kon houden.’
Weer een ander slachtoffer: ‘Je maakte onopvallend misbruik van onze talenten. Met mooie woorden prees je ons de hemel in, maar je daden waren de hel op aarde. ’

Later vandaag volgt de strafeis

Na de slachtofferverklaringen is het woord nu aan de officier van justitie. Zij komt met haar requisitoir en maakt later vandaag ook de strafeis bekend.
Bekijk hieronder de reactie van advocate Maartje Schaap, die tien slachtoffers bijstaat in de rechtszaak tegen Khalid A.:
'Impact is heel groot, sommige vrouwen hebben er nog veel last van'