Instellingen

Groninger burgemeesters praten over extra opvang Afghanen

Een Afghaanse vluchteling en haar kind
Een Afghaanse vluchteling en haar kind © ANP

De burgemeesters van alle gemeenten in Groningen komen op 7 september bij elkaar om te praten over extra opvangplekken voor de Afghaanse vluchtelingen. De burgemeesters doen dat op verzoek van demissionair minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken.

Ollongren stuurde onlangs alle overheden in Nederland een brief om na te denken over het vergroten van het aantal opvangplekken. Sinds kort is er een noodopvang in de kazerne in Zoutkamp voor de geëvacueerde Afghanen, maar die opvang zit al vol. In de provincie zijn verder momenteel asielzoekerscentra in Ter Apel, Musselkanaal en Delfzijl.

Situatie als 2015 voorkomen

'Het ligt in de rede om in eerste instantie te kijken of daar aantallen aan toegevoegd kunnen worden', zegt een woordvoerder van de provincie. 'Maar als zo'n vraag komt van het ministerie, is het gebruikelijk dat de gemeenten bij elkaar gaan zitten en verschillende varianten doorspreken.'

Dan valt ook te denken aan vervolgscenario's, zoals: wat doen we als daarna nog meer vluchtelingen komen? De gemeenten en de provincie willen op die manier voorkomen dat een situatie ontstaat zoals in 2015, toen via de Veiligheidsregio halsoverkop sporthallen moesten worden geregeld om als noodopvanglocatie te dienen voor de vluchtelingenstroom uit Syrië.

'Iedereen heeft de schrik nog in de benen van 2015. Toen was het wildwest, dat willen we voorkomen.'