Instellingen

Huizenmarkt 2021: 'Het overbieden is misselijkmakend, maar het is gelukt'

Woningaanbod in de etalage van een Groningse makelaar
Woningaanbod in de etalage van een Groningse makelaar © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media
Kiezen voor een plek buiten de stad en vele tienduizenden euro's overbieden. Het is een van de manieren om in een verhitte woningmarkt toch een nieuw huis te vinden. Voor de zomer vertelden een gezin en een stel uit Groningen aan RTV Noord over hun moeilijke zoektocht naar een geschikte woning, maar tijdens de vakantie was er een doorbraak.
Laura Jans was met haar partner al meer dan twee jaar op zoek naar een geschikte woning. Veel huizen werden bezocht en ook meerdere malen werd er flink boven de vraagprijs geboden, maar steeds lukte het niet. Jans zag weinig perspectief aan het begin van de zomer, maar toch is het nu gelukt.
'We hebben vanaf de camping in Frankrijk ongezien een woning gekocht voor meer dan 80.000 euro boven de vraagprijs. En we hebben ook onze eigen woning al verkocht', zegt ze opgelucht.
Laura Jans en zoontje Tycho in hun huidige woning in de wijk Selwerd
Laura Jans en zoontje Tycho in hun huidige woning in de wijk Selwerd © RTV Noord/Jeroen Willems
Jans en haar gezin hadden duidelijke wensen en wilden daar eigenlijk geen concessies aan doen. Ze zochten een plek net buiten de stad met meer buitenruimte dan hun huidige woning in de wijk Selwerd. Met hun nieuwe woning in Peize is dat allemaal gelukt.
'Ik ben nu ook wel blij dat al die andere dingen die hebben gespeeld, het niet zijn geworden', aldus Jans.
Eigenlijk wordt het geld gewoon rondgepompt
Laura Jans - heeft een nieuwe woning bemachtigd
Eind oktober krijgt ze de sleutel en kan het klussen beginnen. Ze heeft er zin in. 'Het gaat natuurlijk om belachelijk veel geld, maar we hebben onze eigen woning ook goed kunnen verkopen, dus eigenlijk wordt het geld gewoon rondgepompt. Bovendien zaten we nog met een wat hogere rente, dus uiteindelijk gaan we er alleen maar op vooruit', besluit Jans.
Eind mei vertelden beide stellen nog hoe lastig hun zoektocht was naar een nieuwe woning
Maarten Oolderink en Anna Betten is het ook gelukt om een woning aan te kopen. Het stel woont nu in een huurwoning in de Korrewegwijk, maar gaat binnen een paar weken verhuizen naar Assen.
Het is de twee gelukt om binnen een paar maanden iets nieuws te vinden. In totaal hebben ze drie huizen bekeken en drie keer een bod gedaan. Bij de derde was het raak. Een knappe prestatie op deze overspannen markt.
'We hebben 71.000 euro boven de vraagprijs geboden. Zo'n bedrag overbieden is eigenlijk misselijkmakend, maar het is wel gelukt. We zijn er heel blij mee', zegt Betten.
Maarten Oolderink en Anna Betten in hun huidige woning in de Korrewegwijk in Stad
Maarten Oolderink en Anna Betten in hun huidige woning in de Korrewegwijk in Stad © RTV Noord/Jeroen Willems
Naast de hoge bieding, hadden de twee ook nog een brief geschreven met daarin hun motivatie om de woning te willen kopen. 'De verkopers vonden het een mooie brief en we hadden ook gewoon het hoogste bod, dus toen was het snel rond', zegt Betten.
De koop lijkt een lot uit de loterij, want het stel heeft weinig concessie hoeven te doen op hun woonwensen. 'Van te voren hadden we echt niet verwacht dat we een twee-onder-een-kap-woning zouden kunnen kopen met flink wat ruimte er om heen, maar uiteindelijk is het wel gelukt. Fantastisch', zegt Betten.

Past binnen het plaatje

NVM Makelaar Sjirk de Jong herkent het beeld. Steeds meer mensen zoeken volgens hem een woning buiten de stad. 'En die hoge biedingen, daar kijken we eigenlijk niet eens meer van op.'
Ook het schrijven van een motivatiebrief gebeurt volgens hem steeds meer. Rond een derde van de potentiële kopers schrijft volgens hem zo'n brief tegenwoordig. 'Verkopers gaan er ook steeds meer van uit dat ze een goede prijs krijgen voor hun woning. Het gaat dan niet altijd om de laatste euro's. Een motivatiebrief kan dan de doorslag geven', aldus De jong.