Bewegen en spelenderwijs leren langs de Kinderfietsroute in Zoutkamp

De Kinderfietsroute wordt geopend
De Kinderfietsroute wordt geopend © Elwin Baas/RTV Noord
Een stuk fietsen en daar ook nog eens wat van opsteken: voor jeugd tussen de 6 en 12 jaar kan dat vanaf nu op de Kinderfietsroute in en rond Zoutkamp.
'Hoe kunnen we kinderen nou zo veel mogelijk en vaardig op de fiets krijgen?' Met die insteek ging Jolanda Langeland, promotor van recreatief fietsen in de provincie Groningen aan de slag. 'En we willen dat kinderen plezier hebben, dat denken we met deze route voor elkaar te krijgen.'
De route gaat langs fietsknooppunten en het aantal oversteekpunten met autowegen is met het oog op de veiligheid beperkt gehouden.

Schoolkinderen hebben meegedacht

Kinderen van basisschool Zoutkamperril in het dorp dachten mee over de invulling van de route, die veertien kilometer lang is geworden. 'Ze zeiden dat ze het leuk vinden om met hun ouders te fietsen, maar ook met vriendjes en vriendinnetjes. En ze wilden geen app, zodat ze tijdens het fietsen niet met hun telefoon bezig hoeven te zijn.' Daarom is er een papieren routeboekje.
Bewegen en ook nog wat leren langs de Kinderfietsroute
Tijdens het fietsen krijgen de kinderen diverse opdrachten voorgeschoteld, waarmee ze een letter kunnen verdienen. Al die letters vormen een woord en dat voeren ze vervolgens na afloop in op de website, Er zijn drie verschillende levels.
Het is een pilot, al blijft het daar niet bij als het aan Langeland ligt. 'We willen wel kijken of het iets om verder mee te gaan. En de kinderen en hun ouders zijn enthousiast!'