Instellingen

Fietsfestival brengt 'roege' klassieke muziek in 't Roegwold

In boerderij Hoog Hammen treden operazangeres Karin Strobos en jazzmuzikant Xavi Torres op
In boerderij Hoog Hammen treden operazangeres Karin Strobos en jazzmuzikant Xavi Torres op © FPS/Jos Schuurman

Een opera die nu eens niet in een chique schouwburg te beluisteren is, maar in de schuur van de Luddeweerster boerderij Hoog Hammen, bekend van de serie Hollands Hoop.

Het kan op 12 september tijdens de eerste editie van Roeg Klassiek, een festival met klassieke muziek in en rondom natuurgebied ’t Roegwold in Midden-Groningen. Op de fiets (of met de auto) bezoek je vier locaties waar een klassiek concert wordt gegeven.

Ik houd zelf van klassieke muziek, maar ik ga niet naar een concert als ik denk dat het stijf is
Organisator Marleen Godlieb van Roeg Klassiek

Geen stijf klassiek concert

Roeg Klassiek is bedacht door Marleen Godlieb, directeur van Marketing Midden-Groningen. ‘Het promoten van dit gebied is mijn werk en dit leek me een mooie manier om ’t Roegwold onder de aandacht te brengen. Ik houd zelf van klassieke muziek, maar ik ga niet naar een concert als ik denk dat het stijf is. In combinatie met een festivalsfeertje vind ik het wel leuk’, vertelt ze. ‘En ik houd van fietsen en ’t Roegwold is goed op de fiets te doorkruisen.’

Van borg tot scheepswerf

Er zijn vier startpunten: boerderij Hoog Hammen, de Fraeylemaborg, de scheepswerf in Woudbloem en het Knuppelpad midden in ’t Roegwold. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er in totaal driehonderd mensen meedoen. Per locatie mogen maximaal 75 bezoekers aanwezig zijn.

‘Iedereen start op dezelfde tijd’, legt Godlieb uit. ‘Op de door jou gekozen locatie luister je naar een concert en dan heb je een uur de tijd om de volgende locatie te bereiken. Zo heb je ook nog tijd voor een kopje koffie of een lunch.’

Voor mensen die niet kunnen fietsen, zijn er ook parkeerplekken bij de concertlocaties. ‘Maar het is natuurlijk het leukst als je op de fiets gaat’, vindt Godlieb.

Welke artiesten treden op?

In de scheepswerf van Woudsbloem zijn de cellosuites van Bach te horen, uitgevoerd door fagottist en winnaar van de Nederlandse Muziekprijs Bram van Sambeek. Violist Sergei Bolotny speelt de Capriccio’s van Paganini bij het Knuppelpad en op landgoed Fraeylemaborg staat slagwerkgroep Percossa en is een bijzondere combinatie te zien van klassiek en acrobatiek. In boerderij Hoog Hammen treden operazangeres Karin Strobos en jazzmuzikant Xavi Torres op. Het Haydn Jeugdorkest zit in de scheepswerf in Woudbloem.

Op de website Roegklassiek.nl kun je kaarten bestellen en kiezen uit vier routes. Die leiden je op 12 september in verschillende volgorde langs alle locaties.