Instellingen

Lise gunt haar slaapbank aan een kamerloze student: 'Je geeft ze een welkom gevoel'

Lise showt haar slaapbank
© Anja Otto/RTV Noord

De 28-jarige Lise uit Stad is een van de tientallen Groningers die zich tot nu toe heeft aangemeld bij Shelter Our Students. SOS Groningen is een initiatief van verschillende studentenbelangenorganisaties om woningzoekende studenten onderdak te bieden.

Onder meer de Groninger Studentenbond, Rood, Jonge Socialisten Lijst Calimero en DAG zijn bij het initiatief aangesloten.

'Iedereen heeft wel een bed over'

Lise reageerde onmiddellijk op het verzoek van SOS Groningen. 'Internationale studenten die hier naartoe komen zijn al ver van huis. Het is gewoon niet fijn wanneer je midden op een veld in een tentenkamp slaapt', zegt de 28-jarige ex-rechtenstudent.

'Dat kan niet de bedoeling zijn. Er moeten toch huizen of kamers zijn? Wij hebben allemaal bedden, ik ook. Iedereen in Groningen heeft wel ergens een matje beschikbaar en ik dacht: ik heb dat ook, dus laat ik het dan maar doen. Als iemand daardoor in ieder geval een welkom gevoel heeft in onze stad, dan is dat denk ik mooi.'

Geef je op, ook al is het maar voor twee nachten
Lise Deijs

Niet alleen de woningmarkt is verhit, ook studenten kunnen steeds moeilijker een kamer vinden. Volgens een woordvoerder van SOS Groningen overstijgt de vraag het aantal beschikbare bedden maar liefst zeven keer.

Inmiddels zijn al ruim tweehonderd aanmeldingen binnen van internationale studenten die op zoek zijn naar noodopvang. Maar gelukkig zijn er ook veel Groningers die al hebben gereageerd op de couchsurf-actie.

'Ik weet het niet exact, maar ik geloof dat inmiddels al 75 Groningers zich hebben opgegeven voor een bed. Dus dat is heel mooi. Veel Groningers die zich hierover bekommeren. Van alle leeftijden, jong, oud. Ook mensen die een kamer over hebben in hun huis. Dus dat is heel mooi om te zien. Maar er zijn nog meer bedden nodig dus geef je op. Ook al is het maar voor een of twee nachten', zegt Lise met een hoopvolle glimlach.

Tweede noodopvang voor studenten bijna vol
De gemeente Groningen heeft een aantal locaties aangewezen voor noodopvang van internationale studenten. In Martinihouse, aan de Donderslaan, zijn alle bedden inmiddels bezet. En volgens woordvoerder Manon Hoiting zijn er bij The Village, aan de Peizerweg, nog tien plekken over. 'Als het daar vol zit, verwijzen we ze door naar het Bud Gett Hostel in de stad. Daar kunnen we nog uitbreiden.'
Hoiting stelt dat er ook studenten doorstomen naar een echte kamer. 'Dat gebeurt mondjesmaat, we houden het goed in de gaten. Het zou fijn zijn als het wat sneller gaat, dus het zou mooi zijn als mensen een kamer beschikbaar stellen.' De noodopvanglocaties zijn tot en met oktober beschikbaar voor studenten zonder kamer.