Waddenvereniging is woedend over instemming minister met gasboringen

Een deel van de Wadden
Een deel van de Wadden © Rijkswaterstaat
'Dit moet stoppen!' Dat is de hartenkreet van de Waddenvereniging naar aanleiding van het nieuws dat het boren naar gas onder het Wad definitief doorgaat.
De minister heeft een aanvraag voor een vergunning ingediend en dat is eigenlijk het startsein voor de boringen in Ternaard (zo'n 17 kilometer ten westen van Lauwersoog) die dan in 2023 moeten beginnen. De natuurorganisatie wil naar de rechter stappen, meldt Omrop Fryslân.

Verbijstering over het besluit

Het gasveld ligt aan de noordkant van Ternaard onder het Wad. De natuurorganisatie is verbijsterd over het besluit van de minister. 'Een soort mengeling tussen ongeloof en woede. Hoe kan je in 2021 nog denken dat het oppompen van fossiele brandstoffen goed is voor onze toekomst?', zegt Frank Petersen van de Waddenvereniging.
'Klimaatverandering vraagt van alles en iedereen grote aanpassingen, roept het kabinet de hele tijd. En ondertussen beslist de minister van Economische Zaken dat de NAM waarschijnlijk aardgas mag winnen onder het mooiste natuurgebied van Nederland en een werelderfgoed waar we allemaal ontzettend trots en dol op zijn.'

'De minister luistert niet!'

Alle seinen staan volgens Petersen op rood voor het gebruik van fossiele brandstof. Provincie Fryslân en gemeente Noardeast-Fryslân hebben eerder ook al een beroep gedaan op de minister om de gaswinning niet toe te staan. 'Hij luistert niet!', verzucht Petersen.
Rechtse rakkers en de meest stonede hippies, iedereen van links tot rechts houdt van de Waddenzee
Frank Petersen van de Waddenvereniging.
Volgens de Mijnbouwwet zou de gaswinning toegestaan zijn. 'Maar er is ook nog zoiets als de Wet natuurbescherming, waar ook een ontwerpvergunning voor afgegeven is', zegt Petersen. 'En als er een ding is waar die wet sterk in is, is dat als er twijfel is of iets de natuur gaat schaden, dan mag het niet vergund worden.'

'De Waddenzee is van ons allemaal'

De natuurorganisatie twijfelt aan de rechtsgeldigheid van de vergunning en wil naar de rechter stappen. Petersen hoopt op veel steun. 'Rechtse rakkers en de meest stonede hippies, iedereen van links tot rechts houdt van de Waddenzee. Volgens de minister is de Waddenzee van de NAM, en dat klopt niet. De Waddenzee is van ons allemaal.'
Hij verwacht ook steun te krijgen van partijen in de Tweede Kamer. Daar zal op 15 september worden gesproken over dit onderwerp.