Krewerders worden straks warm van hun eigen poep

Het wierdedorp Krewerd
Het wierdedorp Krewerd © Mario Miskovic / RTV Noord
Vijf dorpen in onze provincie krijgen een miljoenensubsidie om huizen van het gas af te krijgen. Het gaat om Krewerd, Loppersum, Zuidwolde, Steendam en Tjuchem.
In totaal krijgen de dorpen 18,3 miljoen euro van het Rijk. Van dat geld experimenteren ze met nieuwe manieren om huizen op te warmen, zodat er geen gas nodig is.

Groen gas

Het klinkt misschien wat gek, maar in Krewerd zitten bewoners er straks warmpjes bij dankzij hun eigen ontlasting. 'In het dorp komt een installatie waarmee poep en rioolslib van de huizen wordt omgezet in groen gas', vertelt initiatiefnemer Fons Verheijen van Experiment Krewerd.
Dit gas heeft dezelfde calorische waarde als aardgas, waardoor de bestaande leidingen gebruikt kunnen worden. Alle woningen krijgen hybride warmtepompen die met stroom en groen gas de huizen kunnen verwarmen.

Zonnepark

De benodigde stroom komt van een zonnepark even buiten het dorp. 'Er komen geen zonnepanelen op daken, maar we hebben een hoekje gevonden waar een boer slecht bij kan komen. Dat is het laagste punt in de omgeving en precies groot genoeg. Er komt een haag omheen, dus daar zie je niks van.'
Volgens Verheijen is de aanvraag eerst afgewezen, omdat er normaal gesproken minimaal vijfhonderd huizen van moeten profiteren. Krewerd telt 44 huizen. Maar na bemiddeling door waarnemend burgemeester Beukema van Eemsdelta is de subsidie toch goedgekeurd. 'Het is fantastisch, hiermee hopen we een voorbeeld te zijn voor veel andere dorpen', zegt Verheijen.

Lokaal warmtenet

In Zuidwolde komt een lokaal warmtenet waarbij onder andere gebruik wordt gemaakt van de temperatuur van het Boterdiep. In Loppersum krijgen woningen elektrische warmtepompen en zonnepanelen waarmee geen stroom, maar warmte wordt opgewekt.
In Steendam en Tjuchem krijgen huizen ook warmtepompen. De benodigde stroom wordt opgewekt met het Duurzaamheidspark, een lokaal zonnepark.
De subsidie maakt deel uit van de Proeftuin Aardgasvrije Wijken van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De verduurzaming wordt in combinatie met de versterking uitgevoerd.