Emotionele dansdocent Khalid A.: ‘Ik vind het vervelend dat mensen bepaalde dingen hebben ervaren’

Dansschoolleraar Khalid A. in de rechtbank
Dansschoolleraar Khalid A. in de rechtbank © Petra Urban
Ook op de laatste zittingsdag houdt dansschoolhouder Khalid A. voet bij stuk: er heeft geen misbruik plaatsgevonden op zijn dansschool. Zijn advocaat pleit voor vrijspraak.
Het pleidooi van advocaat Robert Eefting staat in schril contrast met de woorden die officier van justitie Lisa de Graaf donderdag uitsprak. Zij eist zeven jaar cel tegen A., een beroepsverbod van vijf jaar na zijn vrijlating en een contactverbod van drie jaar met de dertien aangeefsters.

Grijze broek met gat bij het kruis

A. werd een jaar geleden aangehouden op verdenking van seksueel misbruik van dertien van zijn pupillen. Tijdens stretchoefeningen, die hij deed met getalenteerde en ambitieuze leerlingen, zou hij zich hebben opgedrongen aan de meisjes. Ze zaten in een houding waarin ze geen kant op konden. Hij droeg volgens hen een speciale geprepareerde grijze broek met een gat bij het kruis.

'Vrijwillig seks gehad'

De meisjes, veelal minderjarig toen het vermeende misbruik plaatsvond, zijn uit eigen beweging naar de politie gestapt. Twee van de meisjes zijn zusjes van elkaar. Een van hen was A.’s stiefdochter. A. ontkent het misbruik, behalve een contact. Hij heeft naar eigen zeggen op vrijwillige basis seks gehad met een van zijn leerlingen. Volgens hem waren ze verliefd op elkaar. Hij wist niet dat ze 17 was.
Je hebt me niet alleen seksueel misbruikt, maar ook psychisch
Slachtoffer
De danseressen hadden een vertrouwensband met A. Veel van hen kenden hem al jaren, sinds hun kindertijd. Ook hun ouders vertrouwden A. Ze nemen het hem kwalijk dat dat vertrouwen geschaad is.
‘Je hebt misbruik gemaakt van je vertrouwenspositie’, sprak een van de meisjes donderdag. ‘Je ging steeds verder en hebt me niet alleen seksueel misbruikt, maar ook psychisch’. De meisjes zijn getraumatiseerd en hebben geen vertrouwen meer in mannen.
Advocaat Eefting zegt niet dat er sprake is van valse aangiftes, maar hij zet zijn vraagtekens wel bij de betrouwbaarheid ervan. ‘Aangevers zijn door anderen aangespoord om aangifte te doen.’ Er zijn bij A. geen psychische problemen vastgesteld.

'Ik heb het zwaar gehad in detentie'

A. hoort alles met neergeslagen ogen aan. Hij richt zich, als hij het laatste woord krijgt, tot zijn familie en huilt. ‘Ik heb het zwaar gehad in detentie. Ik heb al ruim een jaar mijn moeder geen knuffel meer kunnen geven.’
Ook gaat A. in zijn laatste woord in op de beschuldigingen. ‘Ik vind het vervelend dat bepaalde mensen bepaalde dingen hebben ervaren. Dingen die ik en anderen niet kunnen plaatsen.’
De rechtbank doet op 24 september uitspraak. Dat is langer dan de gebruikelijke twee weken die tussen behandeling en uitspraak zitten. Omdat het een omvangrijke zaak is, neemt de rechtbank meer tijd om tot een oordeel te komen.