Hoe zonneparkbedrijven profiteren van maatschappelijke problemen

OZG en zonnepanelen
OZG en zonnepanelen © RTV Noord
Een noodlijdend ziekenhuis, geen geld voor een rondweg en een mestvergister die omwonenden liever kwijt dan rijk zijn. De oplossing van al deze problemen dient zich aan in de vorm van de zonneparkbranche.
Het is een tactiek die we steeds meer zien. Zonneparkbedrijven zijn in hun zoektocht naar ruimte, investeringen en miljoenensubsidies uitgekomen bij maatschappelijke problemen die om een oplossing vragen.
Bewoners van Borgercompagnie ervaren bijvoorbeeld al jaren overlast van een mestvergister, maar een oplossing wordt maar niet gevonden. Ineens duikt PowerField op. Het bedrijf wil ‘de inwoners helpen’ door de eigenaar van de mestvergister uit te kopen. Wat daar tegenover staat? Toestemming voor een zonnepark ter grootte van 139 hectare.
In Noordbroek doet Solarfields hetzelfde. Inwoners vragen al jarenlang om een rondweg, maar de gemeente Midden-Groningen heeft daar geen geld voor. Solarfields wil de rondweg wel financieren. In ruil daarvoor vraagt het bedrijf, je raadt het al, toestemming voor een zonnepark van bijna 74 hectare.
En sinds donderdag weten we dat bestuurder Hennie Sanders van het noodlijdende Ommelander Ziekenhuis in Scheemda de weg moet vrijmaken voor een nieuw zonnepark ten oosten van Winschoten. Sterker nog: het moet met een oppervlakte van 500 voetbalvelden het grootste zonnepark van Nederland worden. De ziekenhuisbestuurder voert al maanden in het diepste geheim een lobby om dit voor elkaar te krijgen.
Mocht de lobby inderdaad een succes worden, dan krijgt Sanders twintig miljoen euro van PowerField om het ziekenhuis in één klap uit de financiële problemen te helpen.
Als PowerField zelf met plannen voor zo’n enorm zonnepark bij de gemeenteraad aanklopt, staat het bedrijf waarschijnlijk al buiten voordat de koffie op tafel staat. Maar nu het bedrijf het noodlijdende ziekenhuis in de gemeente kan redden verandert de situatie. En dus ‘gebruikt’ het zonneparkbedrijf het ziekenhuis, dat hier weinig bezwaar tegen lijkt te hebben.
De gemeenteraadsfracties in Oldambt zitten ondertussen met een groot dillema. Zij bepalen uiteindelijk of het park, waar ongetwijfeld ook bezwaren tegen zijn, er mag komen. Maar dat besluit zullen ze moeten nemen met het mes op de keel: als jullie niet akkoord gaan met het zonnepark, kan dat wel eens het eind betekenen van het ziekenhuis. En wie is daar dan verantwoordelijk voor?