Groningen Swim Challenge start in Zoutkamp: 'Zorgen dat die rotziekte verdwijnt'

De deelnemers springen in het water in de haven van Zoutkamp
De deelnemers springen in het water in de haven van Zoutkamp © RTV Noord \ Jeroen Willems
In de haven van Zoutkamp is zaterdagochtend in alle vroegte voor de zevende keer de Groningen Swim Challenge van start gegaan. De 150 deelnemers, die zijn verdeeld over 26 teams, zwemmen in estafettevorm 35 kilometer naar de Stad.
Met de zwemtocht halen de deelnemers geld op voor het UMCG Research Kankerfonds. De teller staat inmiddels ruim boven de twee ton.
Cor de Lange uit Ten Boer heeft een paar jaar geleden zelf alvleesklierkanker gehad, maar is tegenwoordig weer fit genoeg om mee te zwemmen met de Groningen Swim Challenge. Hij zwemt de tocht voor zijn schoonzus Annemiek die aan dezelfde ziekte is overleden en voor een collega waarbij net is geconstateerd dat hij ongeneeslijk ziek is.
'Ik heb dus meer dan voldoende motivatie om hier te staan vandaag', zegt De Lange vlak voor start. Met zijn team 'De Doorzwemmers' heeft De Lange 3270 euro opgehaald voor het goede doel.

'Zorgen dat die rotziekte verdwijnt'

Yannick Ludema uit Kommerzijl heeft elke dag getraind voor de tocht. Ook hij doet mee om zijn naasten te steunen. Kameraden van hem hebben hun vader en moeder verloren aan kanker. 'Dit is het enige wat we kunnen doen voor het goede doel. Zorgen dat die rotziekte verdwijnt', aldus Ludema.
Geweldig dat het allemaal toch is gelukt
Johan Broesder - voorzitter Groningen Swim Challenge
Vorig jaar kon de Groningen Swim Challenge niet doorgaan en ook dit jaar was alles lang onzeker. Voorzitter Johan Broesder is dan ook in zijn nopjes dat het allemaal toch weer gelukt is. 'Iedereen was begin dit jaar heel erg afwachtend. Sponsoren bijvoorbeeld, maar ook de mensen waarvan we de boten gebruiken om de zwemmers te volgen. Geweldig dat het allemaal toch is gelukt', zegt Broesder.

'Met twee ton kun je echt heel veel doen'

Met de helse zwemtocht wordt, net als twee jaar geleden, ruim twee ton opgehaald voor het UMCG Research Kankerfonds opgehaald. Bestuurslid Peter Nammensma van het fonds is bij de start aanwezig. Hij is zwaar onder de indruk van het evenement.
Hoe dit allemaal is opgezet in coronatijd, echt heel knap
Peter Nammensma - bestuurslid UMCG Research Kankerfonds
'Hoe dit allemaal is opgezet in coronatijd. Al die boten, regelgeving en veiligheid. Ik vind dat echt heel erg knap', aldus Nammensma.
De twee ton die de zwemmers ophalen kan het fonds goed gebruiken. 'Het geld gaat echt naar fundamenteel onderzoek en met twee ton kun je echt heel veel doen. We zijn daar heel blij mee', zegt Nammensma.
De deelnemers zwemmen via het Reitdiep naar de Stad. Eindpunt is de Oosterhaven. De eerste zwemmers worden daar rond vijf uur verwacht.