Antillianen zorgen voor onrust in Delfzijl: angst voor nieuwe incidenten

Het is onrustig in Delfzijl. In twee weken tijd is de havenstad opgeschrikt door een schietpartij en een steekpartij. Beide incidenten zijn volgens de gemeente te linken aan de Caribische gemeenschap.
‘De dreiging is nog niet opgehouden. Het houdt ons dagelijks bezig’, zegt waarnemend burgemeester Gerard Beukema van Eemsdelta.
Afgelopen zaterdag ging het mis in de wijk Tuikwerd. Bij een schietpartij aan de Wendakker raakten twee mannen ernstig gewond. De daders zijn nog niet opgespoord. Twee weken daarvoor was er een steekpartij aan het Kraaienbos, even verderop, waarbij ook twee gewonden vielen.

'Onvoorstelbaar'

‘Dat is iets waar je enorm van schrikt’, zegt Beukema. ‘Het gebeurt in de aanwezigheid van kinderen. Dat is onvoorstelbaar. Ik heb gesprekken gevoerd met bewoners en begrijp de onrust goed.’
De problemen met de Antillianen spelen vooral aan de oostkant van Tuikwerd en in de zogenoemde Vogelbuurt. Delen van die buurt zien er verloederd uit. In sommige tuinen staat afval en witgoed weg te roesten. Andere tuinen zien er keurig onderhouden uit.
Ik woon hier al twintig jaar en het is echt achteruit gegaan
Een wijkbewoner
Omwonenden durven niet met naam en toenaam te reageren. Sommigen geven aan graag te willen verhuizen vanwege de onrust. ‘Op een zomeravond hebben we heel veel overlast. Ze draaien harde muziek en gebruiken drugs. Ik woon hier al twintig jaar en het is echt achteruit gegaan’, laat een wijkbewoner weten.
Een andere vrouw laat sinds de schietpartij haar kind niet meer buiten spelen. ‘Ik was heel erg bang toen ik de schoten hoorde. Het is hier onveilig’, zegt ze. Niet iedereen denkt er zo over. Sommige bewoners laten weten dat problemen overal spelen, of je nu in Groningen woont of in Delfzijl.

Vijftig nationaliteiten

In Delfzijl wonen meer dan vijftig verschillende nationaliteiten. Volgens de PvdA, de grootste oppositiepartij in Eemsdelta, hadden de gemeente en woningcorporatie Acantus eerder moeten ingrijpen. Er zijn volgens raadslid Janny Volmer de afgelopen jaren teveel probleemgezinnen bij elkaar geplaatst.
‘Je moet goed kijken wie waar past, zodat je een betere spreiding krijgt van allerlei groeperingen. Naar mijn mening moet dat veel beter’, zegt Volmer. Ze heeft schriftelijke vragen gesteld over de problematiek.
In beide buurten staan relatief veel huurwoningen van Acantus. De corporatie zegt geschrokken te zijn van de gebeurtenissen. Manager Wonen Linda Stol laat weten dat groepen niet bewust bij elkaar geplaatst zijn: ‘De wachttijd is leidend. Als de toekomstige huurder nieuw is, vragen we een verhuurdersverklaring en checken we op goed gedrag’, zegt manager Wonen Linda Stol.
Als je de maatschappelijke problematiek niet aanpakt, is het dweilen met de kraan open
Gerard Beukema - waarnemend burgemeester Eemsdelta
De gemeente maakt op dit moment een plan om de problemen binnen de Carabische gemeenschap op te lossen. Niet alleen met politie en het Openbaar Ministerie, maar ook met zorginstanties: ‘Je moet criminaliteit hard aanpakken, maar daar ligt ook maatschappelijke problematiek aan ten grondslag. Als je dat niet aanpakt, is het dweilen met de kraan open’, zegt Beukema.

Ook problemen in Delfzijl Noord

Ook in gedeelten van Delfzijl Noord zijn problemen met de Caribische gemeenschap, waaronder aan de Borkumerrif. Beukema stuurde onlangs een brief waarin hij buurtbewoners opriep om situaties van overlast en dreigingen te melden. Hij overweegt om ook een deel van de inwoners van Tuikwerd een brief te sturen.
‘Alleen als we een goed dossier hebben opgebouwd, kunnen we ingrijpende maatregelen nemen. Laten we zoeken naar oplossingen die de bewoners weer vertrouwen geven in de eigen wijk.’
Wilt u reageren op dit verhaal? Stuur dan een mail naar redactie@rtvnoord.nl