Paardenman zet stug door ondanks dat het hek van de drafbaan zich sluit

Het hek van de drafbaan in Groningen is definitief op slot. Vrijdagmorgen leverde bestuurslid Kees de Bock de sleutels in van alle gebouwen waar de vereniging gebruik van maakte.
'Dit bosje sleutels is van de vrijwilligers, en deze van de voorzitter. Daar zit ook de sleutel bij van het juryhuisje', legt De Bock uit aan Richard van Hoove van Sport 050.
Het is na 98 jaar de laatste handeling van de Koninklijke Harddraverij en Renvereniging in het Stadspark. Hennie Streng uit Hoogkerk heeft hetzelfde al een paar weken eerder meegemaakt. Vlak na de laatste koersen op 1 augustus gingen de deuren van de stallen op slot.
Streng was de laatste die nog drafpaarden verzorgde en trainde bij én op de 1000 meter baan. De 78-jarige oud-pikeur sloeg bijna geen dag over. De drie dieren zijn inmiddels verhuisd.
Ik maak nu wel een hoop onkosten omdat ik zes keer per week heen en weer rijd
Hennie Streng - paardentrainer
Kees de Bock overhandigt de sleutels van de drafbaan aan Richard van Hoove van Sport 050
Kees de Bock overhandigt de sleutels van de drafbaan aan Richard van Hoove van Sport 050 © Henk Elderman/RTV Noord

Half uurtje eerder op

Een van de verhuisde paarden staat op stal in Lippenhuizen. De andere twee paarden staan in de wei bij een pensionstal in de buurt van Boerakker. Ze worden klaargestoomd voor een carrière als rijpaard. Streng staat nu elke dag een half uurtje eerder op om op tijd in het Friese dorp zijn paard 'Juist Well' in vorm te houden voor de komende koersen. Het is een merrie van vijf jaar oud.
'Ze is al gauw gewend geraakt. Die vermaakt zich hier wel. Het is wel een hele omschakeling. Op de drafbaan waren we met twee man. Hier zijn een stuk of dertig paarden en dus is er ook veel bedrijvigheid,' zegt Streng nadat hij de vacht van Juist Well heeft geborsteld. Zondag is er koers op de drafbaan in Wolvega.
Het is niet te winnen van de wethouders. Het is waanzin
Hennie Streng - paardentrainer

Onkosten

Dat Streng zijn paard naar de stal van Hans Bot kon verhuizen was snel geregeld. 'Ik ken Hennie al wel vijftig jaar geloof ik. Toen ik hoorde dat hij weg moest uit Groningen heb ik meteen gezegd dat ik wel een plekje voor hem heb', zegt Bot.
Streng is er gelukkig mee, ook al is Lippenhuizen niet echt in de buurt. 'Ik maak nu wel een hoop onkosten omdat ik zes keer per week heen en weer rijd. En ik ben nu niet zoveel met de paarden bezig als anders. Ik ga hier nu om twaalf uur weg. In Groningen ging ik 's middags nog een keer naar de drafbaan', legt hij uit.
Paard en trainer voelen zich thuis in nieuw onderkomen
Paard en trainer voelen zich thuis in nieuw onderkomen © Henk Elderman/RTV Noord

Mooiste baan

Streng weet zelf niet meer hoe lang hij paarden op stal heeft gehad in het Stadspark. Maar het moeten er zeker 35 jaar geweest zijn. Hij zal z'n gezicht er niet meer laten zien. 'Ik heb er niks meer te zoeken. Nee, daar kom ik niet meer. Wat ik me wel blijf herinneren is dat het vroeger toen er nog meer trainers waren heel gezellig was.'
'Het is de mooiste baan van Nederland. De vereniging heeft heel goed haar best gedaan, maar het is niet te winnen van de wethouders die het plan bedacht hebben om het er een festivalterrein van te maken. Het is gewoon waanzin.'