Instellingen

Cabaretier Lisa Loeb is Groningers de baas en wint De Slimste Mens

De cabaretier Loes Loeb, winnaar van De Slimste Mens
De cabaretier Loes Loeb, winnaar van De Slimste Mens © Benno de Jongh/RTV Noord
Cabaretier Lisa Loeb heeft De Slimste Mens gewonnen. In de finale van de tv-quiz was ze uiteindelijk te sterk voor Bram Douwes. De Groninger en Powned-verslaggever werd tweede.
Joost Oomen, oud-stadsdichter van Groningen, moest de handdoek al eerder in de ring gooien en werd derde. Douwes zag in de finale de bui al snel hangen. Nog voordat hij door z'n tijd ging, feliciteerde hij Loeb met haar dikverdiende zege.

Geen opvolger van Lubach en Van Mulligen

Doordat Loeb de beide Groningers de baas bleef, komt er geen derde Groningse winnaar van het programma. Hoofdeconoom bij het Centraal Bureau voor de Statistiek Peter Hein van Mulligen, geboren in Uithuizen, schreef in 2019 het winterseizoen op z'n naam. In 2012 mocht Arjen Lubach, geboren te Groningen en opgegroeid in Lutjegast, zich de Slimste Mens noemen.
De finalisten, met van links naar rechts Lisa Loeb, Joost Oomen en Bram Douwes
De finalisten, met van links naar rechts Lisa Loeb, Joost Oomen en Bram Douwes © Twitter Bram Douwes

RTV Noord en PowNed

Douwes groeide op in de stad Groningen en studeerde Letterkunde aan de RUG. Hij werkte van 2013 tot 2016 voor RTV Noord. Vanaf 2020 presenteert hij voor PowNed. Vele televisiekijkers ergerden zich groen en geel aan het volgens hen betweterige gedrag van Douwes tijdens de quiz.
Oomen wekte minder irritatie op bij de gemiddelde tv-kijker. Hij groeide op in het Friese Ysbrechtum en studeerde Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was huisdichter van de universiteit in het collegejaar 2010-2011. In 2013 en 2014 was Oomen stadsdichter van Groningen.

Vijf keer dagwinnaar

Douwes had zich direct geplaatst voor de finale. Oomen had daar een extra finaleronde voor nodig. De Amsterdamse Loeb was al de koploper van het klassement over het gehele seizoen en mocht daarom als laatste kandidaat aansluiten. Zij kwam, net als Oomen tot zeven afleveringen waarbij ze vijf keer dagwinnaar werd.
Het NPO-programma De Slimste Mens is een van oorsprong Vlaams format. Andere winnaars van de Nederlandse versie van de quiz zijn onder anderen Bart Chabot, Klaas Dijkhoff, Anniko van Santen, Angela de Jong en Pieter Derks.
Rob Kemps, beter bekend als Snollebollekes, was vorig jaar de Slimste Mens en reikte de trofee uit aan Loeb.