'Verdachten aanslag Willem Groeneveld zijn fanatieke corona-ontkenners'

De verdachten preparen een molotovcocktail bij het huis van Groeneveld
De verdachten preparen een molotovcocktail bij het huis van Groeneveld © Still Politiebeelden
De verdachten van de moordpoging op Sikkom-journalist Willem Groeneveld en zijn vriendin komen uit de hoek van de anti-corona-beweging. Vorige week donderdag werd een aanslag met molotovcocktails in de woning van Groeneveld in de stad Groningen gepleegd.
De twee verdachten, van 32 en 31 jaar, staan beiden te boek als fanatieke ontkenners van covid-19. Dat meldt Dagblad van het Noorden. Ze worden regelmatig gezien bij demonstraties tegen maatregelen rond corona in Stad, blijkt uit onderzoek van de krant.

Complotdenkers

Groeneveld schrijft voor het stadsblog Sikkom regelmatig over anti-coronademonstraties. Voor de aanwezigen op die demonstraties gebruikt hij in zijn artikelen geregeld aanduidingen als ‘viruswappies’ en ‘anti-vaxxers’.
Zowel het Openbaar Ministerie als de advocaat van de verdachten willen bij de krant niet inhoudelijk ingaan op mogelijke motieven. Dagblad van het Noorden schrijft dat 'bronnen melden dat het motief in de hoek van anti-vaccinatie-demonstranten en virus-ontkenners moet worden gezocht'. Ook uit de bijdragen van beide verdachten op sociale media zou blijken dat het om anti-vaxxers, corona-ontkenners en complotdenkers gaat.

Eerder verdacht van mishandeling

De 32-jarige verdachte blijkt op een paar minuten lopen van het huis van Groeneveld te wonen. De krant schrijft dat deze verdachte volgens buurtgenoten regelmatig mensen lastigviel en hij vanaf zijn balkon schreeuwde dat ‘corona niet bestond’ en ‘mensen die zich hebben laten vaccineren doodgaan’. Vorig jaar publiceerde hij op YouTube een eigengemaakte muziekvideo met diverse complottheorieën. De 32-jarige verdachte noemt corona daarin ‘fake news’.
De 32-jarige man stond vorig jaar al voor de rechter voor mishandeling. Flatgenoten zeggen bang te zijn voor de man.

Andere verdachte gezien op demonstratie

De andere verdachte blijkt ook een zeer fanatiek aanhanger van de anti-coronabeweging te zijn, schrijft de krant. Zo poseerde hij onlangs nog op het Forum Groningen met een vlag van Vrijheidsbeweging Nederland.
De 31-jarige was vorige week woensdag aanwezig bij een bijeenkomst in de stadswijk Paddepoel waarbij zo’n twintig mensen protesteerden bij een prikbus van de GGD Groningen. Groeneveld was ook bij die demonstratie aanwezig, in z'n rol als journalist.

Verlengen voorarrest

Afgelopen maandag werd bekend dat de twee verdachten nog minimaal twee weken langer bleven vastzitten. Woensdag bepaalt de onderzoeksrechter of het voorarrest van beide mannen met nog eens negentig dagen wordt verlengd.
Willem Groeneveld bij het kapotte raam nadat destijds stenen door de ruit zijn gegaan
Willem Groeneveld bij het kapotte raam nadat destijds stenen door de ruit zijn gegaan © Elwin Baas/RTV Noord