Zwemmers halen ruim twee ton op voor kankeronderzoek UMCG

Team Pieter van den Hogeland komt aan in de Oosterhaven in Stad
Team Pieter van den Hogeland komt aan in de Oosterhaven in Stad © RTV Noord/Jeroen Willems
De deelnemers aan de zevende editie van de Groningen Swim Challenge hebben een bedrag van 217.500 euro opgehaald voor het UMCG Kanker Researchfonds. 150 deelnemers zwommen zaterdag in teams van Zoutkamp naar de Oosterhaven in de Stad. Een tocht van 35 kilometer.
Team Pieter van den Hogeland was het laatste team dat zaterdag de finish passeerde. Voldaan en met een grote glimlach kwamen de vijf zwemmers uit het water. Als team hebben ze ruim zes duizend euro opgehaald. 'Het was een zware tocht. Het was koud en er stond ook best een pittig windje, maar we hebben het gered', zegt Arend Ketelaar.

'Wat is één dagje afzien?'

Kiona Stel, uit hetzelfde team, verloor haar man aan kanker en heeft nu in haar omgeving ook veel mensen die met de ziekte te maken hebben. In mei is ze begonnen met trainen voor de tocht. 'Ik voel me machteloos als ik al mijn geliefden zie lijden en strijden tegen de ziekte. Dit is het enige wat ik kan doen. Wat is dan één dagje afzien?', zegt Stel.
Team Pieter van den Hogeland met helemaal links Arend Ketelaar en helemaal rechts Kiona Stel
Team Pieter van den Hogeland met helemaal links Arend Ketelaar en helemaal rechts Kiona Stel © RTV Noord \ Jeroen Willems

Onderzoek naar pijnbestrijding

De laatste twee edities van de Groningen Swim Challenge leverden ook een bedrag van meer dan twee ton op voor UMCG Kanker Researchfonds. Het evenement is daarmee veruit de grootste donateur van het fonds. 'Dit zijn heel belangrijke evenementen voor ons. Hier leven wij van. Het is de bedoeling dat we met dit geld onderzoek gaan doen naar pijnbestrijding bij kankerbehandelingen', aldus directeur Froukje Pit van het oncologiecentrum van het UMCG.
De laatste deelnemers finishen in de Oosterhaven
De laatste deelnemers finishen in de Oosterhaven © RTV Noord \ Jeroen Willems