Spoor van vernieling bij oorlogsmonument in Marum: 'Dit is zo respectloos'

Het oorlogsmonument aan het Natuurpad in Marum en de plek waar het bankje stond
Het oorlogsmonument aan het Natuurpad in Marum en de plek waar het bankje stond © Persbureau Meter
In Marum is het bankje naast het oorlogsmonument op het Natuurpad uit de grond getrokken. Een groepje mountainbikers trof zaterdagochtend tijdens een rondje fietsen een ravage aan bij het monument.
Het heeft er alle schijn van dat het bankje met behulp van een spanband uit de grond is gerukt en vervolgens een aantal meters over het zandpad is gesleept. Op de grond van het pad tussen de Noorderringweg en Strandheem zijn sporen te zien van autobanden. Als de vandalen van plan waren het bankje mee te nemen, dan hebben ze hun poging na enkele meters moeten staken, mogelijk door het gewicht van de betonnen voet van de bank.

Onherstelbaar

De spanband zat nog aan het bankje bevestigd. De mountainbikers hebben melding gemaakt bij de politie van de vernielingen.
Dat de bank slechts enkele meters van de oorspronkelijke plek werd aangetroffen, betekent allerminst dat er geen schade is. 'Het is verschrikkelijk. Op het eerste gezicht lijkt het dat de schade onherstelbaar is', zegt Jan Willem Hesselink van het Comité 4 en 5 mei in Marum.
De houten bank met stalen onderdelen stond er pas enkele maanden. Nadat het oude bankje was aangetast door betonrot en in slechte staat verkeerde, pakte de Rotary Roden Leek de handschoen op. In samenspraak met de gemeente Westerkwartier besloot de club een nieuw bankje te financieren, te maken en te plaatsen.
De materiële schade is erg, maar het is vooral zo respectloos om dit op deze plek te doen
Jan Willem Hesselink - Comité 4 en 5 mei
Na zes zaterdagen met meerdere mensen eraan te hebben gewerkt, was het op tijd klaar om 4 mei van dit jaar de oude bank te vervangen. 'Dat bankje geeft de mensen de mogelijkheid even rustig te gaan zitten en na te denken wat daar gebeurd is tijdens de Tweede Wereldoorlog', legt Hesselink het belang uit. 'Het bankje was helemaal nieuw, met een prachtig stalen frame en gemaakt van duurzaam hout. Het ijzerwerk is nu verbogen en het hout is beschadigd. De materiële schade is erg, maar het is vooral zo respectloos om dit op deze plek te doen.'
De vandalen hebben de spanband aan het bankje laten zitten
De vandalen hebben de spanband aan het bankje laten zitten © Persbureau Meter

Vijf mannen uit Scholtenhuis gefusilleerd

Want wat er gebeurd is op de plek op het Natuurpad, is niet niks. Het monument aan de voormalige trambaan in Marum is ter nagedachtenis aan vijf Nederlanders die op die plek op 8 december 1944 door de Duitse bezetter werden gefusilleerd. Het was een vergelding van de Duitsers voor een aanslag van het verzet op een stoomtrein van de Nederlandse Tramweg Maatschappij, ook niet ver van de plek. De Duitsers haalden lukraak vijf gevangenen uit het Scholtenhuis in Stad die ervan werden verdacht onderdeel uit te maken van het verzet, om ze vervolgens in Marum te vermoorden.
Het monument, een zwerfkei met gepolijste voorkant met daarop de namen van de vijf mannen, is overigens onbeschadigd gebleven.
Er is met meer dan een schep te werk gegaan om het bankje proberen weg te krijgen
Jan Willem Hesselink - Comité 4 en 5 mei
De sporen verraden dat er met een behoorlijk voertuig naar de plek op het pad is gereden. Bovendien moeten de vandalen goed de weg kennen om überhaupt op de plek te komen met een auto. 'Het lijkt alsof er toch wel enige voorbereiding is getroffen. Er is met meer dan een schep te werk gegaan om het bankje proberen weg te krijgen.'
Hoe nu verder? Hesselink: 'We hebben contact met de gemeente en gaan ons samen beraden hoe we dit verder gaan aanpakken.'

Lees ook:

- Rotaryclub Roden-Leek schenkt bankjes aan gemeente Westerkwartier
- Westerkwartier herdenkt oorlogsslachtoffers met fietsroutes